advent recept majonézes krumplisaláta

Itt a legfinomabb majonézes krumplisaláta receptje – házi majonézzel

Egyik kedvenc ünnepi köretünk elkészítése pofonegyszerű.

Az ünnepi vacsora akkor a legjobb, ha szívvel-lélekkel készített főételek mellett változatos és színes köretek, rizs, zöldségek, krumpli teszik teljessé az élményt.

A majonézes krumplisaláta sok családban elmaradhatatlan az ünnepi asztalról, mert sült és rántott húsok mellé éppen úgy illik, mint a halakhoz. Sőt, sokan magában is szívesen fogyasztják. Ma egy egyszerű receptet hozunk, amihez viszont a majonézt is mi magunk készítjük. Zongorázni lehet a különbséget.

Majonézes krumplisaláta recept

Hozzávalók 4 főre

  • 1 kg apróbb szemű burgonya
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • nagy csokor petrezselyem
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl napraforgóolaj
  • 4 deci tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, cukor és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
    advent-recept-majonezes-krumplisalata

    A házi majonéz sokat dob a majonézes krumplisalátán is (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

  1. A krumplit héjában tegyük fel főni bő, sós vízben, majd hagyjuk a vízben kihűlni.
  2. Egy mély keverőtálban keverjük össze a tojássárgákat, a mustárt és egy csipet sót. Folytassuk a keverést, miközben vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat. Ha óvatosan, hajszálvékonyan adagoljuk, nem fog kicsapódni.
  3. Amikor a majonéz már sűrű és krémes, keverjük hozzá a citromlevet és a tejfölt, majd ízesítsük egy csipet frissen őrölt borssal, sóval és egy egész kicsi cukorral.
  4. Aprítsuk fel a petrezselymet, a krumplit, és hámozzuk meg a hagymát. A hagymát karikákra, a krumplit csak félbe vágjuk. Keverjük össze, majd óvatosan adjuk hozzá a házi majonézt, ügyelve arra, hogy a krumpli ne törjön össze. Ízlés szerint ízesítsük még sóval és borssal.
  5. Tálalás előtt 1-2 órára tegyük a hűtőbe.

A majonézes krumpli gyakorlatilag elronthatatlan, arra kell csak figyelni, hogy nem szétfővő krumplit válasszunk hozzá. Ha magunk készítjük a majonézt, arra is ügyeljünk, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!

Mi legyen a maradék majonézes krumplisalátával?

A majonézes ételek esetében mindig jó, ha odafigyelünk a megfelelő tárolásra. Ha előre tudjuk, hogy a teljes mennyiséget nem fogjuk azonnal elfogyasztani, a majonézt csak a felhasználás előtt keverjük össze a krumplival. Így a krumplit külön tárolhatjuk, és később is friss majonézzel állíthatjuk össze a salátát.

Ha mégis maradna a kész majonézes krumplisalátából, a maradékot légmentesen záródó műanyag vagy üvegedényben azonnal tegyük vissza a hűtőbe. Ez megakadályozza azt is, hogy a burgonya kiszáradjon vagy más ételek illatát átvegye a hűtőben.

A maradékot legfeljebb 2 napig tároljuk, mivel a házi majonézben nyers tojássárgája van, így gyorsabban romlik, mint a bolti. Fogyasztás előtt mindig nézzük meg, hogy a saláta illata és állaga rendben van-e. Ha bármilyen változást tapasztalunk (például savanyú szag, elszíneződés), inkább ne együk meg akkor sem, ha csak előző nap tettük el a hűtőbe. 

Jöhet még krumplisaláta recept? 

Kiemelt kép: Getty Images