Az ünnepi vacsora akkor a legjobb, ha szívvel-lélekkel készített főételek mellett változatos és színes köretek, rizs, zöldségek, krumpli teszik teljessé az élményt.
A majonézes krumplisaláta sok családban elmaradhatatlan az ünnepi asztalról, mert sült és rántott húsok mellé éppen úgy illik, mint a halakhoz. Sőt, sokan magában is szívesen fogyasztják. Ma egy egyszerű receptet hozunk, amihez viszont a majonézt is mi magunk készítjük. Zongorázni lehet a különbséget.
Majonézes krumplisaláta recept
Hozzávalók 4 főre
- 1 kg apróbb szemű burgonya
- 1 nagy fej lilahagyma
- nagy csokor petrezselyem
- 2 tojássárgája
- 2 dl napraforgóolaj
- 4 deci tejföl
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál citromlé
- só, cukor és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A krumplit héjában tegyük fel főni bő, sós vízben, majd hagyjuk a vízben kihűlni.
- Egy mély keverőtálban keverjük össze a tojássárgákat, a mustárt és egy csipet sót. Folytassuk a keverést, miközben vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat. Ha óvatosan, hajszálvékonyan adagoljuk, nem fog kicsapódni.
- Amikor a majonéz már sűrű és krémes, keverjük hozzá a citromlevet és a tejfölt, majd ízesítsük egy csipet frissen őrölt borssal, sóval és egy egész kicsi cukorral.
- Aprítsuk fel a petrezselymet, a krumplit, és hámozzuk meg a hagymát. A hagymát karikákra, a krumplit csak félbe vágjuk. Keverjük össze, majd óvatosan adjuk hozzá a házi majonézt, ügyelve arra, hogy a krumpli ne törjön össze. Ízlés szerint ízesítsük még sóval és borssal.
- Tálalás előtt 1-2 órára tegyük a hűtőbe.
A majonézes krumpli gyakorlatilag elronthatatlan, arra kell csak figyelni, hogy nem szétfővő krumplit válasszunk hozzá. Ha magunk készítjük a majonézt, arra is ügyeljünk, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!
Mi legyen a maradék majonézes krumplisalátával?
A majonézes ételek esetében mindig jó, ha odafigyelünk a megfelelő tárolásra. Ha előre tudjuk, hogy a teljes mennyiséget nem fogjuk azonnal elfogyasztani, a majonézt csak a felhasználás előtt keverjük össze a krumplival. Így a krumplit külön tárolhatjuk, és később is friss majonézzel állíthatjuk össze a salátát.
Ha mégis maradna a kész majonézes krumplisalátából, a maradékot légmentesen záródó műanyag vagy üvegedényben azonnal tegyük vissza a hűtőbe. Ez megakadályozza azt is, hogy a burgonya kiszáradjon vagy más ételek illatát átvegye a hűtőben.
A maradékot legfeljebb 2 napig tároljuk, mivel a házi majonézben nyers tojássárgája van, így gyorsabban romlik, mint a bolti. Fogyasztás előtt mindig nézzük meg, hogy a saláta illata és állaga rendben van-e. Ha bármilyen változást tapasztalunk (például savanyú szag, elszíneződés), inkább ne együk meg akkor sem, ha csak előző nap tettük el a hűtőbe.
Jöhet még krumplisaláta recept?
Kiemelt kép: Getty Images