- Az illatgyertyák kétségkívül hangulatos kiegészítői az ünnepi időszaknak, azonban nem árt szem előtt tartani, hogy bizony káros hatásaik is lehetnek.
- Eddigi kutatások szerint a növényi alapú gyertyák biztonságosak.
- Lépésről lépésre mutatjuk, hogyan készíthetsz szójagyertyát házilag.
Kétségkívül hangulatosak karácsonykor a sült alma, a fenyő, a fahéj és a szegfűszeg illatával csábító gyertyák, a bennük található mesterséges vegyi anyagok azonban kicsit sem kedveznek az egészségünknek, hiszen a tüdőbe jutva allergiát, asztmát okozhatnak, sőt akár még rákkeltő hatásuk is lehet – figyelmeztetnek a szakemberek.
Egyes szakemberek szerint a kőolajalapú paraffinviasz égetéskor fellépő kémiai reakciók miatt egy egyórányi illatgyertya-égetés is ugyanolyan káros lehet, mintha elszívnánk egy szál cigarettát. A gyertyákból származó korom ugyanis ftalátokat, toulolt, benzolt, cinket, ónt és ólomrészecskéket is tartalmazhat, különösen a silány minőségű, régebbi típusú vagy importált termékek esetén.
Szójagyertya házilag
A gyertyagyártás menete világszerte változó, lévén, hogy a rendelkezésre álló erőforrások és törvények befolyásolják. Tekintve, hogy az Európai Unióban szigorú szabályok vonatkoznak a vegyszerhasználatra, a növényi alapú gyertyák használata is egyre elterjedtebbé vált.
Kapcsolódó: 3 dolog, ami mindenkinél ott van karácsonykor, pedig mérgező
Közelmúltbeli kutatások azt találták, hogy az ilyen termékek egyáltalán nem termelnek mérgező vegyi anyagokat, így ha biztosra szeretnénk menni, érdemes inkább az egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívák felé venni az irányt. A 100% természetes olajokból, méhviaszból vagy szójából előállított gyertyákkal például nem lőhetünk mellé, különösen, ha házilag készítjük el őket. A karácsonyi készülődés szellemében most az utóbbira mutatunk egy tuti receptet!
Amire szükséged lesz:
- 2 csésze szójaviasz pehely (bioboltokban, hobbi- és dekorációs üzletekben is kapható)
- üvegtál
- üvegcsésze (vagy régi, nem használt pohár)
- lábas
- fakanál vagy szilikon spatula
- digitális konyhai hőmérő
- természetes illóolajok
- pamut kanóc
- kanóctartó
- olló
Így készítsd el a szójagyertyát:
- Tölts meg egy nagyobb lábast vízzel (körülbelül a harmadáig), melegítsd közepes hőfokig, majd helyezd fölé az üvegtálban lévő viaszpelyheket – így megelőzheted, hogy a pelyhek megégjenek. A viaszt alkalmanként kevergetve melegítsd addig, míg önthető nem lesz. Ha szeretnéd, a melegítést mikrohullámú sütőben is elvégezheted, ez esetben viszont fontos, hogy percenként ellenőrizd a pelyheket.
- Második lépésként jöhet az illatosítás. Arra nagyon kell figyelned, hogy a viasznak 50-60 Celsius-fokot kell mutatnia, amikor hozzáadjuk az olajokat. Alacsonyabb hőmérsékleten ugyanis nem keverednek jól a viasszal, magasabb hőmérsékleten pedig könnyen elpárolognak. Miután hozzáadtad az illatanyagokat (nagyjából 50 csepp), ne melegítsd tovább a viaszt!
- Igazítsd a kanócot a megtölteni kívánt üvegcse méretéhez, az alját mártsd bele egy pici viaszba, és már rögzítheted is az üvegcse vagy a pohár talpához (lehetőleg középre). Öntés előtt a tartó segítségével kitámaszthatod a kanócot, hogy ne mozduljon el.
- Keverj egy utolsót az olajos viaszon, majd lassan öntsd az egészet az üvegcsébe. Hagyd dermedni egy éjszakát, és voilá, kész is az illatos, fenntartható és ajándéknak is kiváló szójaviasz gyertyád!
Kapcsolódó: Így szabadulhatsz meg villámgyorsan a megszáradt gyertyaviasztól
Kiemelt kép: Getty Images