- A tojáslikőr készítése nagyon egyszerű, gyors, ajándéknak és szilveszteri finomságnak is tökéletes.
- Az elkészítése nem több, mint 20 perc és remek családi vagy baráti elfoglaltság az ünnepi időszakban.
- Lehet saját tojáslikőr specialitásunk is, csak legyünk kreatívak, mi például egy kókuszos és egy chai lattéra hasonlító verziót is mutatunk.
Minden családnak megvan a tipikus, kedvenc ünnepi itala, az egyik famíliában a forralt bor, a másikban a puncs vagy a tojáslikőr a tradicionális ital. Magyarországon a tojáslikőr húsvétkor és karácsonykor is előkerül, de annyi különbséget tehetünk, hogy a karácsonyit egy kicsit extrábbra készítjük.
A tojáslikőr nemcsak azért fantasztikus ital, mert ízletes és selymes, hanem mert rendkívül szép köntösben kínálható, sőt gasztroajándéknak is remek. Ha szép üvegcsékbe porciózzuk az italt és masnival, szalaggal, címkével díszítjük a palackot, akkor az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándékká lép elő, amit váratlan helyzetben is bevethetünk. Például ha szilveszteri buliba hívtak meg, és szeretnénk vinni valamit a házigazdáknak.
Mi kell a tökéletes tojáslikőrhöz?
Azoknak, akik már készítettek madártejet, azoknak a tojáslikőr készítése sem lesz újdonság, ugyanis a tojáslikőr csak annyiban más, hogy van benne jó minőségű alkohol is. Sőt, ettől a különbségtől lesz ünnepi ez az ital, és attól, hogy fűszerezzük. Kínáláskor is belevihetünk egy kis ünnepi ízt, ha fahéjrudat vagy candy cane cukorkát teszünk a pohárba.
Ha igazán ízletes tojáslikőrt szeretnénk kapni, akkor mindenképp jó minőségű alkohollal készítsük: vodkával, whiskey-vel vagy fehér rummal. Szerintem a rumtól lesz igazán kellemes az összhatás, de bátran kísérletezd ki a saját kedvencedet. A tojáslikőrt ne tároljuk túl sokáig, mert könnyen megromlik! Elkészítés után mindig a hűtőben és üvegben tartsuk, és minél hamarabb fogyasszuk el.
Kapcsolódó: Isteni ünnepi desszert lehet a tojáslikőrös madártej habcsókkal
1. Klasszikus tojáslikőr
Hozzávalók nagyjából egy liter italhoz:
- 8 dl zsíros tej
- 5 dkg barna cukor
- 2 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 4 tojássárgája
- 2 dl fehér rum
Elkészítés:
- A tejet forraljuk fel a cukorral, a vaníliamagokkal, dobjuk bele a vaníliarudat is, forrás után vegyük le a tűzről és hagyjuk 75 °C-ra hűlni. Vegyük ki a vaníliarudat!
- A tojássárgáját elektromos habverővel keverjük addig, amíg kifehéredik, adjuk hozzá a meleg, vaníliás tej felét, majd ha kiegyenlítődött a hő, beleöntjük a maradék tejbe a tojásos keveréket.
- A tejes-tojásos mixet alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett 3-4 percig melegítjük úgy, hogy a hőmérséklete ne haladja meg a 75 °C-t, különben kicsapódik a tojás és rántotta állaga lesz.
- Vegyük le a tűzről a tojásos krémet, öntsük bele a rumot, majd tölcsér segítségével töltsük üvegbe vagy üvegekbe a tojáslikőrt.
- Ha teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe fogyasztásig.
2. Karácsonyi, fűszeres tojáslikőr
Ez a tojáslikőr verzió krémesebb, ízgazdagabb. Az alább felsorolt fűszerek mellé csempészhetünk bele egy-két szem kardamomot is, ha szeretik a vendégek, de ez a fűszer kicsit megosztó, ezért csak akkor tegyük bele, ha kifejezetten csak magunknak készítjük a likőrt.
Vegán és alkoholmentes tojáslikőr receptünk is van ám!
Hozzávalók nagyjából egy liter italhoz:
- 7 dl tej
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál méz
- 2 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 4 tojássárgája
- 2 dl fehér rum
- fűszerek: 2 fahéjrúd, szerecsendió reszelve, 2 csillagánizs
Elkészítés:
- A tejet forraljuk fel a cukorral, és a fűszerekkel: a vaníliamagokkal, a vanília- és fahéjrudakkal, csillagánizzsal, reszeljünk bele egy csipetnyi szerecsendiót, forrás után vegyük le a tűzről, és hagyjuk 75 °C-ra hűlni. Vegyük ki a vanília- és a fahéjrudat, csillagánizst!
- A tojássárgáját elektromos habverővel keverjük addig, amíg kifehéredik, adjuk hozzá a meleg, fűszeres tej felét, majd ha kiegyenlítődött a hő, beleöntjük a maradék tejbe a tojásos keveréket.
- A tejes-tojásos mixet alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett 3-4 percig melegítjük úgy, hogy a hőmérséklete ne haladja meg a 75 °C-t, különben kicsapódik a tojás.
- Vegyük le a tűzről a tojásos krémet, öntsük bele a rumot, majd tölcsér segítségével töltsük üvegbe vagy üvegekbe a tojáslikőrt.
- Ha teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe fogyasztásig.
3. Tejmentes tojáslikőr
Ma már rengetegen szenvednek laktóz- vagy tejfehérje-érzékenységtől, de nekik sem kell lemondaniuk a tojáslikőrről, ha a tejet kókusztejszínre cseréljük.
Hozzávalók nagyjából egy liter italhoz:
- 8 dl kókusztejszín
- 5 dkg barna cukor
- 2 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 4 tojássárgája
- 2 dl fehér rum
Elkészítés:
- A kókusztejszínt forraljuk fel a cukorral, a vaníliamagokkal, dobjuk bele a vaníliarudat is, forrás után vegyük le a tűzről és hagyjuk 75 °C-ra hűlni. Vegyük ki a vaníliarudat!
- A tojássárgáját elektromos habverővel keverjük addig, amíg kifehéredik, adjuk hozzá a meleg, vaníliás kókusztejszín felét, majd ha kiegyenlítődött a hő, beleöntjük a maradék kókusztejszínt is.
- A kókusztejszínes-tojásos mixet alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett 3-4 percig melegítjük úgy, hogy a hőmérséklete ne haladja meg a 75 °C-t, különben kicsapódik a tojás.
- Vegyük le a tűzről a tojásos krémet, öntsük bele a rumot, majd tölcsér segítségével töltsük üvegbe vagy üvegekbe a tojáslikőrt.
- Ha teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe fogyasztásig.
Ha ez megvan, készülj az új évre, és töltsd ki kvízünket a szilveszteri babonákról!
Kiemelt kép: Getty Images