- Szakértők vendégváró tippjeiből szemezgettünk, hogy segíthessünk.
- Nem kell mindent egyedül elkészítened, bizonyos részleteket nyugodtan bízz másra!
- Te csak rendezz be például egy koktélsarkot, és készítse el mindenki a saját italát!
Hát, ez a pillanat is elérkezett, hamarosan ismét újévet ünneplünk, noha érzésre olyan, mintha csak most búcsúztattuk volna el 2023-mat. Akár hirtelen felindulásból, akár előre megfontolt elhatározásból vállaltuk magunkra a szilveszteri házigazda szerepét, nem kell, hogy már előre lefárasszuk magunkat a vendégvárás gondolatával. Profik szakmai tippjeiből válogattunk, hogy kiderüljön, mely feladatokat érdemes előre elvégezni, mi legyen a dekorációval, és hogyan kerüljük el, hogy végül egész este mosogassunk.
Szilveszter otthon: 5 hasznos vendégváró trükk
Az alábbi praktikákkal megkönnyítheted a saját dolgodat – és a vendégeidét is, hiszen stresszmentes(ebb)en telhet a szilveszteri buli. Na lássuk!
1. Ellenőrizd előre a kellékeket!
Az első és legfontosabb szabály, hogy a feladatok oroszlánrészét ne hagyd a parti napjára. Ne aznap kezdj el számolgatni, elég lesz-e a tányér, a tál, az evőeszköz és az alapanyagok beszerzését se időzítsd az utolsó pillanatra. Lisa Simopoulos, a Simopoulos Designs alapítója szerint az előzetes felkészülés mindössze 15–20 perc alatt letudható, arról nem is beszélve, hogy előre megspórolhatsz vele jó néhány órányi stresszt.
„Ha tudod, hogy általában 10-12 emberrel kell számolnod, nézd meg, van-e elég mindenből a terítéshez, és ha nincs, pótold a hiányt” – tanácsolja a szakértő. Lisa Simopoulos azt is javasolja, hogy ilyen alkalmakra legyen néhány jól bevált ital- és receptötletünk, valamint tartsunk otthon hosszan elálló hozzávalókat. Az ünnepekre takarítsuk ki a kamrát és a hűtőszekrényt, hogy helyet szabadítsunk fel, így pontosan tudni fogjuk, mit kell még beszereznünk a vendégséghez a bevásárlás során.
2. Szervezd ki, amit csak lehet!
Ki mondta, hogy mindent egyedül kell elkészítened? A mutatós sajttálak például könnyen és hamar elkészíthetők, nem beszélve arról, hogy tökéletesen beválnak előételnek és nassolnivalónak is. Rendkívül finomak és változatosak, ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy senki nem fog nemet mondani egy-egy különleges sajtfalatkára. A jó hír az, hogy ha nincs hozzá tehetségünk, kedvünk, energiánk, rendelhetünk is ehhez hasonló tematikus tálakat, csomagokat.
A legtöbb helyen készítenek húsokból, gyümölcsből és sajtfélékből is ilyeneket, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy felszolgáljuk, és a tökéletes házigazda szerepében tündököljünk. MK Hennigan, az In the Curious Kitchen alapítója javasolja, az italok beszerzését ugyancsak bízzuk másra, ha tehetjük. Egyes cégek még segítenek is kiszámítani, a vendégek számához mennyi italra lesz szükség. Amennyiben a választott bolt nem szállít házhoz, rendeljünk időben és kalkuláljunk vele, hogy személyesen kell átvennünk csomagjainkat.
3. Hagyd érvényesülni a vendégeket!
Cameron Forbes rendezvényszervező, a Forbes Functions alapítója szerint nem attól lesz valaki jó házigazda, hogy lesi a vendégek minden kívánságát, miközben ő maga egyáltalán nem szórakozik. Kerüljük el, hogy egész este csaposként és pincérként kelljen fel-alá rohangálnunk, rendezzünk be inkább egy stílusos pultot az ételeknek és italoknak.
Kapcsolódó: 5 egyszerű koktél, ami különlegessé teheti a szilvesztert
Pakoljunk meg egy asztalt minden szükséges eszközzel és hozzávalóval, sőt, akár komplett recepteket is elhelyezhetünk a büféasztalon stílusos kártyákon. Egyszerűen bízzuk a vendégekre saját italuk kikeverését! Ezzel nemcsak, hogy felszabadítjuk magunkat a teendők egy része alól, de megadhatjuk a lehetőséget, hogy vendégeink személyre szabhassák kedvenc nedűiket. Hasonlóképpen jó ötlet egy mini svédasztalra kipakolni az ételeket is, ahonnan szabadon szedhetnek a vendégek.
4. Ami a dekorációt illeti, törekedj az egyszerűségre!
Nem szükséges túlzásba vinni a díszítést. Az egyszerű elemek, különösen az ünnepi fények, a gyertyák valamint a zöld növények már önmagukban is látványosak, miközben könnyedén kezelhetők és nem okoznak rendetlenséget. „Használj különféle tónusokat és textúrákat, például bársonyt, üveget és fát, hogy otthonos, strukturált megjelenést érj el” – mondja Cameron Forbes.
A természetes elemekkel sosem lőhetünk mellé. Használjunk csillámba forgatott tobozokat, örökzöldeket vagy szárított citruskarikákat. Tegyünk szalagos befőttesüvegbe fényfüzéreket, készítsünk konfettit lyukasztóval falevelekből, vagy töltsünk meg üvegtálakat dióval, mogyoróval, mandulával. Mindig nézzünk szét otthonunkban, és a meglévő dolgokból inspirálódjunk, mielőtt elindulnánk dekorkellékeket vásárolni.
5. Készítsd elő a textíliákat!
Ha előre meggondoljuk, mit is szeretnénk viszont látni az asztalon, és nem aznap próbáljuk kitalálni a koncepciót, akkor garantáltan megspórolhatjuk magunknak az idegeskedést. Amennyiben formálisabb vacsorát szervezünk, mossuk és vasaljuk ki már néhány nappal korábban az asztali textíliákat! Készüljünk előre több tiszta konyharuhával, az asztalterítőhöz illő alátétekkel, szalvétákkal, melyekkel szintén egyszerűen, mégis látványosan feldobhatjuk az ünnepi terítéket.
Kvíz: Ismered a szilveszteri babonákat és szokásokat?
Kiemelt kép: Getty Images