„Lapozzatok bele a magazinba a képre kattintva!”
Megmentett ételek
Egyre gyakrabban látnak napvilágot olyan felmérések, kutatások, amelyek azzal foglalkoznak, mennyi élelmiszert dobnak ki évente a fejlett országok lakói. Engem ez mindig elborzaszt, és bár nem állítom, hogy nálunk otthon nem fordul elő néha, olyankor rettentően szégyellem is magam. Mindig megfogadom, hogy igyekszem jobban tervezni a heti menüt, ha kell, újrahasznosítani valahogy a vasárnapi ebédet, illetve okos módszerrel ételt varázsolni a kissé szottyadt gyümölcsökből, zöldségekből. Amikor sikerül, nagyon büszke vagyok magamra, pedig igazából nem tettem mást, csak azt, ami a nagymamáimnak anno még teljesen természetes volt. Éppen ezért idén több alkalommal igyekszünk majd praktikus recepteket adni a háztartásokban leggyakrabban előforduló maradékokhoz, legyen az főtt étel, túlérett gyümölcs vagy éppen napok óta kinyitott tejföl.
A 40–43. oldalon található fogásokból én biztosan kipróbálom majd a narancskompótos tejberizstortát, illetve a száraz kenyér „eltüntetésére” kiváló egytálételt, a stratát. Természetesen ezeken kívül is rengeteg izgalmas és új receptet kínálunk februári lapszámunkban: szerelmeseknek (is) szóló menüt alkotunk Valentin-napra, fánkot sütünk farsangra, és ínycsiklandó forró levesekkel űzzük el a mínuszokat. A gyorsan elkészíthető ételek kedvelőinek olyan húsokat ajánlunk, amelyeket a körettel együtt tudunk elkészíteni, illetve egészben sült szárnyasokat is mutatunk. A kuckózós, ráérősebb napokra ízesített/színezett házi tésztákkal készülünk, érdemes nagyobb adagot gyúrni belőlük, kiszárítva hónapokig eláll, és bármikor élvezhetjük a finom falatokat.
Kajári Zsófia, felelős szerkesztő