„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!
Emlékezetes fogások
Az emlékeket számold, ne a kalóriákat! – nemrégiben olvastam ezt a mondást egy bisztró előtti táblán, és rögtön arra gondoltam, ez lehetne akár januári magazinunk mottója is. Idei első, tematikus lapszámunkban ugyanis a burgonya a főszereplő, ami azért – lássuk be – nem a fogyókúrás ételek legfőbb hozzávalója, cserébe igazán emlékezetes finomságokat lehet sütni-főzni belőle. Hogy mire gondolok? Ugye mindenkinek megvan az a szívet-lelket melengető érzés (legalább a gyerekkorából), mikor egy hosszú, átfagyoskodott téli nap után hazaér, és boldogan falatozza a gőzölgő, illatos, héjában sült krumplit? Néhány napja nálunk például Hasselback-burgonya volt a vacsora, pirított szalonnával, tejföllel, és a kétéves kislányom – miközben ette –, ragyogó arccal folyamatosan azt ismételgette, „apa, anya, milyen jót eszünk most”. Nagyon remélem, önnek és családjának ugyanez lesz a véleménye, ha elkészítik a nagy gonddal összeválogatott recepteket, amelyek között köretek ugyanúgy vannak, mint főzelékek, levesek vagy épp saláták. A burgonya remekül variálható alapanyag, ez kiderült akkor is, mikor közel hetven fogást alkottunk belőle, húsos és vega darabokat egyaránt. Mutatunk bonyolultabb köreteket húsok mellé, ajánlunk kiadós vacsorákat, és azt is eláruljuk, mit főznek az egyes nemzetek krumpliból. Aki még nem gyúrt krumpli alapú tésztát, annak azt javaslom, egyszer mindenképpen vágjon bele, hiszen ínycsiklandó falatok készíthetők belőle, sós és édes verzióban egyaránt, ráadásul remekül fagyasztható, elég egyszer nekigyürkőzni, és máris kipipálhatunk néhány ebédet. Meg aztán, aki egyszer megkóstolja a zserbógombócot, az biztosan érteni fogja, miért az emlékeket számoljuk, nem pedig a kalóriákat…
Kajári Zsófia, felelős szerkesztő