Sokunk számára a nyár egyik legfőbb vonzereje a rengeteg friss, zamatos gyümölcs, közülük is az egyik legnagyobb, legsokoldalúbb kedvenc vitathatatlanul a málna.
Leves piros bogyós gyümölcsökből, pirított kalácskockákkal
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg vegyes piros gyümölcs (málna, szeder, eper, áfonya, ribizli) • 1 rúd vanília kikapart magjai • 4 evőkanál cukor • 1 rúd fahéj • 2 dl habtejszín • 4 szelet kalács
A gyümölcsöket megmossuk, ha szükséges, eltávolítjuk a szárukat. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a magjait kikaparjuk. A gyümölcsöket 15-20 percig főzzük 6-7 dl vízzel, a cukorral, a fűszerekkel együtt, majd levesszük a tűzről. (Eltávolítjuk a vanília- és a fahéjrudat.) A tejszínt tálba töltjük, egy merőkanálnyi levest szedünk hozzá. Jól elkeverjük, majd visszaöntjük a többi leveshez. Összekeverjük, ha szükséges, még cukorral ízesítjük. Miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, tálalásig a hűtőbe rakjuk. Tálaláskor kenyérpirítóban megpirítjuk a kalácsot, majd felkockázzuk. A jéghideg levest a kalácskockákkal megszórva tálaljuk.