Hozzávalók egy 20-22 cm átmérőjű tortához:
2 tojás, 6 dkg porcukor, 5 dkg liszt 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor 50 dkg sárgabarack 50 dkg vaníliafagylalt (házi elkészítését lásd a málnás vaníliafagylaltnál) negyed citrom leve, 5 dkg kristálycukor 2,5 dkg vaj/margarin, 2 evőkanál habtejszín 1 mokkáskanál sókristály, 10 dkg kesudió
1. A piskótához az egész tojásokat a porcukorral keverjük fehéredésig elektromos habverővel (kb. 5 perc). Szitáljuk hozzá a lisztet és a kakaóport. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20-22 cm-es tortaformát, szedjük bele a tésztát.
2. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, borítsuk ki a formából.
3. A sárgabarackot magozzuk ki, hámozzuk meg, botmixerrel turmixoljuk össze a vaníliafagylalttal és a citromlével. A piskótát tegyük vissza a sütőformába, kanalazzuk rá a fagylaltot, simítsuk el, tegyük a mélyhűtőbe egy éjszakára.
4. Tálalás előtt készítsük el a karamellt: a kristálycukrot lábosban karamellizáljuk, mikor közepesen barna, adjuk hozzá a vajat/ margarint, a tejszínt. Kis lángon addig melegítsük, amíg a hidegtől megdermedt karamell újra folyékony lesz.
5. Adjuk hozzá a sót, hagyjuk kihűlni, majd csorgassuk meg a tortát a karamellel, végül szórjuk meg a durvára vágott kesudióval. A tortát a karamellel együtt is visszatehetjük a mélyhűtőbe, ha nem azonnal fogyasztjuk.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FAGYASZTÁS
SÜTÉS 15 PERC
KALÓRIA 2800 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2015/2. lapszámában jelent meg.
(Kiemelt fotó: Vrábel Kiszta)