Mielőtt áradozni kezdenék a meleg és hideg kovászosuborka-levesek erényeiről, nem árt pár szót mondani magáról a kovászosuborka-léről, merthogy az megtisztítva és leszűrve rendkívül izgalmas ital.
A kovászosuborkalé-iváshoz elkél egy kis bátorság. Ha nem szoktunk hozzá kisgyerekkorunktól, akkor mindenképpen emlékezetes lesz az első alkalom, amikor jól megnézzük a zavaros, zöldes, sósan-savanykásan illatozó folyadékot: vonzó és taszító, veszélyes és kívánatos. Az a jó, ha pincehideg, akkor a korty sima lesz, majdnem selymes, sűrű, sós, kapros, fokhagymás savanyka, semmihez sem hasonlítható. Zöldfűszeres tengert képzelek magam elé, ahogy lecsúszik a torkomon a korty, zöld zománcos, hideg vizeskorsót.
Aki a kovászos uborkát szereti... A Nők Lapja 2020/30. számának esszéje.
Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak
500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Ínycsiklandó szavak a folytatásban.