Minden étkezés koronája a desszert. Náray Tamás csupa gyönyörű és izgalmas, ugyanakkor otthoni körülmények között is elkészíthető édességet kínál a nyári asztalokra.
Szent István-kenyér a nyár gyümölcseivel
Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához: 300 g búzaliszt (vagy gluténmentes liszt) • 1 tasak sütőpor • 1 csipet só • 1 citrom reszelt héja • 200 g barna cukor • 3 tojás • 200 g kristálycukor • 1 tasak vaníliás cukor • 200 ml tej • 250 ml olívaolaj • 50 ml habtejszín • 1 kisebb marék tisztított egész mandula • 50 g kukoricakeményítő • 150-150 g áfonya, szeder és málna (mind egészben) vagy eper (ha nagyobb szemű, kettévágva)
A forma kikenéséhez: diónyi vaj • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
A díszítéshez: 200 g kristálycukor • 100 g víz • a süteményben használt gyümölcsökből néhány szem • 2-3 sárga húsú nektarin • 100 g szeletelt mandula
A sütőt légkeveréses módban 180 °C-ra előmelegítjük. A lisztet a sütőporral összeszitáljuk, majd a sóval, a citromhéjjal és a barna cukorral alaposan összekeverjük. A tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habverő segítségével felverjük, majd a tejet beleöntjük, és tovább habosítjuk. Végül az olívaolajat és a habtejszínt is hozzáadjuk. (Nem kell meglepődni, furcsa színű masszát fogunk kapni.) A tejes-tojásos keveréket lassanként a cukros lisztbe öntjük, és konyhai robotgéppel addig keverjük, amíg sötét karamellszínű folyékony tésztát nem kapunk. Ezt követően először a mandulaszemeket szórjuk a tésztába, mert az a legkeményebb hozzávaló, majd az előzetesen keményítőbe forgatott áfonyát, azután a szedret, és a legvégén a málnát vagy az epret. (A keményítőnek köszönhetően a gyümölcsszemek sütés közben egyben maradnak, és nem süllyednek le teljesen a tészta aljára.) Keveréskor vigyázni kell, nehogy a gyümölcsöket összetörjük, akkor tökéletes, ha sértetlenül maradnak a tésztában. 26-28 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk, és zsemlemorzsával (ebből van gluténmentes is) alaposan megszórunk. (Azért használunk zsemlemorzsát, mert így finom, ropogós lesz a széle.) A masszát a formába simítjuk, és 5-10 percig állni hagyjuk. A süteményt legalább 45-50 percig sütjük. Abból látható, hogy készen van, ha a teteje szépen kireped. Közben elkészítjük a cukormázat. A kristálycukrot a vízzel sziruposra főzzük, és félretesszük. Ha a sütemény elkészült, még azon melegében a tetejét vékony rétegben a cukormázzal megkenjük, és a félretett piros bogyós gyümölcsökkel, a nektarinnal és a szeletelt mandulával díszítjük. Ecset segítségével az egyre sűrűsödő cukormázzal csíkokban alaposan telecsepegtetjük, mert ez adja meg végül a felejthetetlen, mennyei ízharmóniát.