A nyár örök problémája, hogy vágyunk ugyan az édességre, de arra nagyon nem, hogy 30 fokban tovább fűtsük a lakást a sütővel. Urbán Gábor cukrász alábbi finomsága sütés nélkül készül, csak a hűtőt kell használni ahhoz, hogy az asztalra varázsoljuk. Próbáljátok ki ti is a receptet!
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
Az alaphoz: 12,5 dkg vaj/margarin, 20 dkg darált keksz (pl. háztartási keksz, zabkeksz), 5 dkg porcukor
A krémhez: 5 dl natúr görög joghurt, 1 (kezeletlen) citrom, 10 dkg cukor, 5 dl hideg habtejszín, 2 dkg zselatin
A díszítéshez: 5 dkg szeletelt mandula, 5-10 dkg friss gyümölcs
1. Az alaphoz megolvasztjuk a vajat/margarint. A darált kekszet és a porcukrot keverőtálba tesszük, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat/margarint, alaposan összekeverjük. Nem áll össze tésztává, de összenyomásra tapadnia kell, ha nem, adunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. A kekszalapot sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű, csatos tortaformába töltjük, jól lenyomkodjuk. (Nem kell, hogy pereme legyen.)
2. A krémhez összekeverjük a joghurtot, a citrom levét, reszelt héját és a cukrot, 5-10 percig állni hagyjuk, majd ismét átkeverjük, hogy a cukor biztosan elolvadjon benne. Hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszínt, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
3. A krémet az előkészített tortaformába töltjük, majd legalább 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Dermedés után kivesszük a formából, az oldalát beborítjuk az előzőleg száraz serpenyőben megpirított szeletelt mandulával. Friss gyümölccsel díszítjük, illik hozzá a málna, a ribizli, a szeder.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 4548 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020. augusztusi lapszámában jelent meg.
A Nők Lapja Konyha augusztusi számát keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitális formában a Digitalstand felületén!
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.