Azokban a családokban, ahol iskolás gyerekek vannak, szeptember első hetei a legfárasztóbbak. Ilyenkor a háziasszonyok a kevés munkával elkészíthető, erőt adó fogások közül válogatnak legszívesebben.
Szilvás, mandulás pite
Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű pitéhez:
A tésztához: 10 dkg vaj/margarin • 30 dkg liszt + a nyújtáshoz • 2 tojás • 5 dkg porcukor • csipet só
A töltelékhez: 1 kg szilva • 2 evőkanál zsemlemorzsa • 5-10 dkg porcukor (a szilva édességétől függően) • 2 teáskanál őrölt fahéj • 5 dkg szeletelt mandula • 1 tojássárgája a kenéshez
A tésztához elmorzsoljuk a kis darabokra vágott, hideg vajat/margarint a sóval és porcukorral elkevert liszttel, majd a tojást hozzáadva, gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk (ha ragad, adunk még hozzá egy kis lisztet). A cipót fóliába csomagolva minimum 1 órát pihentetjük a hűtőszekrényben. Kettévágjuk a tésztát kétharmad-egyharmad arányban. A kisebb részt visszatesszük a hűtőbe, a másikat 3 mm vastag körré nyújtjuk lisztezett felületen. A piteformát kibéleljük vele úgy, hogy legyen oldala a pitének, majd betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. A szilvákat megmossuk, megtöröljük, kettévágjuk, kimagozzuk. A piteformát kivesszük a hűtőből, az alját megszórjuk zsemlemorzsával (ez kicsit felszívja a szilvából kisülő folyadékot), és megtöltjük a szilvadarabokkal. A porcukrot összekeverjük a fahéjjal, majd meghintjük vele a szilvatöltelék tetejét. Megszórjuk a mandulaszeletekkel is. A tészta másik részét kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen három mm vastagra nyújtjuk. Csíkokat vágunk belőle, és berácsozzuk a pite tetejét, ha marad tészta, díszítésképpen a pite széleit is befedjük. A tojássárgájával megkenjük, ismét a hűtőbe tesszük a tésztát, míg előmelegítjük a sütőt 180 oC-ra. Aranybarnára sütjük 30-40 perc alatt, tálalás előtt hagyjuk kihűlni.