A nyárnak ugyan már vége, de a melegebb idő még tart, ezért továbbra is kockázatot jelentenek a magasabb hőmérsékleten gyorsabban szaporodó mikroorganizmusok, amelyek heveny rosszullétet okozhatnak. Ezért fontos körültekintően bánni az élelmiszerekkel a vásárlástól a szállításon, a tároláson és a feldolgozáson át a fogyasztásig.
Amikrobák kellemes hőmérsékleten, megfelelő táptalajon – nyers húsban, tojásban, édes levekben, krémekben – hihetetlen tempóban képesek elszaporodni. Remekül érzik magukat 10 és 60 °C között, ezért a biztonságos tárolási, ételkészítési tartomány az 5 °C alatti és 70 °C fölötti hőmérséklet.
Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak
500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Tünetek, okok, lehetséges gyógymódok.
Tippek a vásárlástól a főzésig.