Alacsony hisztamintartalmú fogások a Nők Lapja 2020/40. számának Konyha rovatában.

Rubin Eszter alacsony hisztamintartalmú fogásait nemcsak azok fogadják örömmel, akiknek muszáj az ilyen jellegű étrendet betartaniuk, hanem a család többi tagja is, mert ezek az ételek nemcsak egészségesek és biztonságosak, hanem rendkívül ízletesek is!

Borscs kapros húsgombóccal

Hozzávalók:
• 1 nagy cékla • 2 sárgarépa • 1 fehérrépa • 1 fehérhagyma • 1 szál szárzeller • 25 dkg frissen darált marhahús • 2 ek. kacsazsír • só • friss kapor
A borscs orosz céklaleves, amely most krémlevesként születik újjá a konyhánkban. A zöldségeket meghámozzuk, a répákat szeletekre, a céklát kis kockákra vágjuk. A szárzellert felkarikázzuk. A húst sózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, és diónyi gombócokat gyúrunk belőle. Lábosban melegítsük meg a kacsazsírt, tegyük bele a gombócokat, és lassú tűzön süssük kb. 15 percig, hogy a belsejük is átsüljön. Vegyük ki a kész gombócokat, és öntsük le a felesleges zsírt. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk, és a maradék kacsazsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük vízzel. Forrás után sózzuk, majd fél órát főzzük. Botmixerrel pürésítjük a levest, majd a húsgombócokkal és sok friss kaporral megszórva tálaljuk.

Zöldségleves gluténmentes maceszgombóccal

Hozzávalók:
Leves: • 1 sárgarépa • 1 fehérrépa • 2 szál zellerszár • 1 kis fej fehérhagyma • 1 cukkini • 15 dkg karfiol • 1 csokor petrezselyem • friss zöld kakukkfű és majoránna • olívaolaj • só
Gombóc – csak a nevében macesz, ízvilágában a megszólalásig hasonlít a hagyományoshoz: • 8 puffasztottrizs-lap • 10 dkg kölesliszt • 6 tojássárgája • 1 csokor petrezselyem • 1 ek. kacsazsír – ha teljesen vega változatot szeretnénk, cseréljük olívaolajra • 1 tk. só • 1 tk. reszelt gyömbér • 1 késhegynyi szerecsendió – haladó diétázóknak
Leves: Olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a karikára vágott gyökérzöldségeket, a szárzellert és a karfiolt. Felöntjük vízzel, sózzuk, és a petrezselyem kivételével hozzáadjuk a zöldfűszereket. Ha megpuhultak a zöldségek, az utolsó 3 percre beletesszük a vastagabb karikákra vágott cukkinit.
Gombóc: A rizslapokat hideg vízbe áztatjuk 1-2 percre, majd kifacsarjuk. Szétnyomkodjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Hűtőbe tesszük negyed órára. Nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk a tésztából, amelyek főzés közben meg fognak nőni. Forrásban lévő sós vízben 15-20 perc alatt megfőzzük. Tegyük a levesbe a gombócokat, és szórjuk meg petrezselyemmel. 18-20 maceszgombóc lesz ebből az adagból. A kész gombócok felét le lehet fagyasztani, és később csak annyi a dolgunk, hogy pár percre beledobjuk a forró levesbe.

Ludas- vagy kacsáskása

Hozzávalók:
• 1 libamell vagy kacsamell • 2 dl barna rizs • 1 fehérhagyma • 4 sárgarépa • 1 fehérrépa • 2 szál szárzeller • 1 × 1 cm gyömbér • 1 csokor • petrezselyem • só
A szárnyas melléről lefejtjük a zsírt, kis kockákra vágjuk, és serpenyőben kisütjük. A tepertőt kiszedjük és félretesszük. A megtisztított húst egyben lábosba tesszük, felöntjük vízzel, sózzuk, és egy órát főzzük. Ekkor beletesszük a megpucolt, karikára vágott répákat, a megpucolt, lereszelt gyömbért, és még körülbelül 30 percig főzzük. Ha megpuhult a hús, leszűrjük a levest. A hájból kisült zsírt lábosba tesszük, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát. Beletesszük a kis darabokra vágott húst, és megforgatjuk a hagymás zsíron. Hozzáadjuk a rizst, a felszeletelt zellerszárat, és felöntjük 6 deciliter levessel. Ha puhára főtt a rizs, belekeverjük a levesben főtt répákat és az apróra vágott petrezselymet. Tálalásnál megszórhatjuk tepertővel is.

Rizsburger

Hozzávalók:
• 1 bögre basmati rizs (1 bögre = 2,5 dl) • 4 dl víz • 1 tojássárgája • 1 kg darált marhahús • 1 sárga kaliforniai paprika • pár salátalevél • 1 kígyóuborka • só • 1 tk. kacsazsír • a sütéshez 1 ek. olívaolaj
A rizst leöblítjük, lábosba tesszük a vízzel együtt, sózzuk, és puhára főzzük. Leszűrjük, a hűtőben kihűtjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgáját, és egyenletesen elkeverjük. Zsírral kikenünk egy serpenyőt, belehelyezünk egy nagyobb, kerek fánkszaggató formát, belesimítjuk a rizst, és azonnal lehúzzuk róla a formát. Két rizslapot sütünk meg mindkét oldalán ezzel a módszerrel. A húst sózzuk, majd hamburgerpogácsákat formázunk belőle. Kacsazsírral kikent grillserpenyőben megsütjük. A kaliforniai paprikát kicsumázzuk, négybe vágjuk, és sütőben megsütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk a bőrét, majd egy kanál olívaolajjal pürésítjük a húsát. Összeállítjuk a hamburgert. A rizspogácsákkal óvatosan dolgozzunk, nehogy szétessenek. Salátalevélre helyezzük a rizstallért, majd rátesszük a húspogácsát, megkenjük paprikakrémmel, arra jönnek az uborkaszeletek, végül a másik rizstallér.

hisztaminintolerancia biztonságos recept

Rizskoch

Hozzávalók:
• 1 bögre basmati rizs (1 bögre = 2,5 dl) • 5 dl víz • 3 dl rizstej • 3 tk. glicin* • 15 fürjtojás • 20 dkg bogyós gyümölcs
Öntsük egy lábosba a vizet és a rizstejet, adjuk hozzá a glicint, és főzzük benne puhára a rizst, amíg teljesen beszívja a folyadékot. Válasszuk szét a tojásokat, és verjük kemény habbá a fehérjét. A langyosra hűlt rizst keverjük össze a tojássárgájával, majd óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot. 16 cm-es kerek formában 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Hűtsük le, és tálaljuk bogyós gyümölcsökkel.

A könyvben szereplő receptek hangsúlyozottan nem tartalmaznak mesterséges édesítőszereket, amelyek kifejezetten romboló hatással vannak a bélflórára. A hisztaminintolerancia leggyakoribb kiváltó oka a belek gyulladása és a bélflóra felborulása. A glicin egy természetes aminosav, amely áldásos hatással van a belekre.

Fotók: Moravcsik Dorka