A frissen sült kelt tészta egyaránt melengeti a testet és a lelket, Urbán Gábor ezért 8 ilyen ráérős, hideg napokra való receptet ajánl. Mi ennénk reggelitől uzsonnáig őket!
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű süteményhez:
A tésztához: 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 25 dkg vaj | 2 dl tej 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája A töltelékhez: 20 dkg meggylekvár | 20 dkg darált mák | 5 dkg cukor fél (kezeletlen) citrom reszelt héja | 10 dkg magozott meggy (befőtt) 5 dkg vaj, olvasztva.
1. A tésztához a lisztet, sót és 2,5 dkg vajat keverőtálban elmorzsoljuk. A tejben feloldjuk a porcukrot, meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Szobahőmérsékleten letakarva 20-25 percig pihentetjük.
2. A maradék 22,5 dkg vajból lisztezett zsírpapíron téglalapot formázunk. Hűtőbe rakjuk, amíg pihen az élesztős tészta, így nem olvad meg. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon lóhere/egyenlő szárú kereszt alakúra nyújtjuk, majd a közepére helyezzük a vajas téglalapot. Az óramutató járásával megegyező irányban ráhajtjuk a tészta füleit, téglalap alakúra kinyújtjuk.
3. Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal oldali tésztarészt a középsőre hajtjuk, majd lesöpörjük róla a lisztet, és a jobb oldalit hajtjuk a dupla tésztarészre. (Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.)
4. A tésztát elforgatjuk 90 fokkal, majd következik a dupla hajtás: a tésztát újra kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a két dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük, majd megismételjük a dupla hajtást. Ismét a hűtőbe rakjuk 30 percre.
5. Lisztezett munkalapon kb. fél cm vastag, 30×50 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, megkenjük a meggylekvárral, megszórjuk a mák, cukor, citromhéj keverékével, illetve magozott meggyel.
6. A hosszabbik oldaláról indulva feltekerjük, 2 ujjnyi széles szeletekre (csigákra) vágjuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortakarikába rakjuk, ahol érintkeznek egymással, megkenjük olvasztott vajjal.
7. Letakarva kelesztjük 30-35 percig, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 30-35 perc alatt. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + PIHENTETÉS, KELESZTÉS | SÜTÉS 30-35 PERC
KALÓRIA 5645 KCAL/EGÉSZ ADAG
Fotó: Acsai Miklós
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020. novemberi lapszámában jelent meg.
A Nők Lapja Konyha novemberi számát keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitális formában a Digitalstand felületén!
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.