HOZZÁVALÓK KB. 10 ADAGHOZ:
A tésztához: 60 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 teáskanál mézeskalácsfűszer | 1 teáskanál szódabikarbóna 12,5 dkg vaj/margarin | 2 evőkanál méz | 1-1,5 dl tej | 15 dkg porcukor | 2 tojás A krémhez: 6 dl tej | 15 dkg cukor | 2 csomag vaníliás pudingpor | 30 dkg vaj/margarin | 1 teáskanál mézeskalácsfűszer | 1 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez: 3 tojásfehérje | 10 dkg kristálycukor | 10 dkg porcukor | liofilizált vörös áfonya, aprított aszalt gyümölcsök
1. A díszítéshez kemény habbá verjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. Sima és csillagcsöves habzsákba töltjük a habot, és cseppeket nyomunk sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 90 ºC-ra előmelegített sütőben 60 percet szárítjuk. (Napokkal előtte is elkészíthető.)
2. A tortalapokhoz a lisztet, a mézeskalácsfűszert, a szódabikarbónát és a puha vajat/margarint kissé elmorzsoljuk. A mézet, 1 dl tejet, a porcukrot és a tojást simára keverjük, majd a lisztes részhez adjuk, sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, adunk még hozzá tejet, hogy rendesen összeálljon. Szobahőmérsékleten, letakarva 15-20 percet pihentetjük.
3. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből fél cm vastag, kb. 20×30 cm-es lapot nyújtunk lisztezett felületen. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket. A hosszabb oldalakról levágunk egy-egy darabot, hogy mindegyikből egyenlő szárú háromszöget kapjunk. A leeső részekből különböző méretű csillagokat, hópelyheket szúrunk ki, és elkészítjük belőle a fenyő talpát is, ami 4 darab, kb. 5×5 cm-es négyzetből áll össze. 180 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük laponként 6-8 perc alatt, kihűtjük. (Az egyik lap mellé odatehetjük a kisebb darabokat is.)
4. A krémhez 4 dl tejet felforralunk a cukorral, és besűrítjük a maradék 2 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal, mézeskalácsfűszerrel és vaníliás cukorral.
5. A krémet sima csöves nyomózsákba töltjük, és cseppeket nyomunk a lapokra, majd egymásra helyezzük őket. Pár órára hűtőbe helyezzük.
6. Tálalás előtt habcsókokkal, az apróbb figurákkal és aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 90 PERC + PIHENTETÉS ÉS HŰTÉS
SÜTÉS 60 + 4X6-8 PERC
KALÓRIA 845 KCAL/ADAG
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020. decemberi lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.