Szénhidrátcsökkentett mézeskalács keksz, a diétabarát ünnepi édesség

A 160 grammos diéta a gyakorlatban annyit jelent, hogy naponta 160 grammnyi szénhidrátot ehetünk, általában a következő elosztásban: reggeli 30, tízórai és uzsonna 20-20, ebéd 50, vacsora 40 gramm. Az alábbi desszertnél a hozzávalók mellett feltüntettük a mézeskalács szénhidráttartalmát is, amely általános érték, különféle gyártók termékei esetén eltérő lehet. Ajánlott mindig végigböngészni a terméken feltüntetett tápanyagtáblázatot, és annak alapján számolni, így egyszerűbbé válik az egyes hozzávalók cseréje is. Recept a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók 20 darabhoz:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (136 g) + a nyújtáshoz 2-3 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék | 2 evőkanál porított eritrit vagy nyírfacukor | 2 tojás (2 g) | 12 dkg vaj/margarin

1. A tojásokat válasszuk szét. A lisztet keverjük el a fűszerkeverékkel és az eritrittel/ nyírfacukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a felkockázott vajat/margarint. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, a cipót pihentessük hűvös helyen 20 percig.
2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki, szúrjuk ki karácsonyi kekszformákkal, helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlapra. Kenjük meg ecsettel a tojásfehérjével, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 10 perc alatt.
Egy keksz szénhidráttartalma: 7 gramm.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 10 PERC
KALÓRIA 51 KCAL/DARAB

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016/12. lapszámában jelent meg.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta