Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj | 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma | 4-5 kis ágacska friss rozmaring |1 dl száraz fehérbor | 25 dkg barna lencse | só, frissen őrölt bors | 2 dl tejföl | 1 evőkanál liszt | negyed citrom
1. Olívaolajon pároljuk puhára az apróra kockázott vöröshagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a rozmaringleveleket, és öntsük fel a borral. Pároljuk 1 percet a keveréket, majd adjuk hozzá a lencsét.
2. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, és lefedve főzzük puhára a lencsét kb. 50 perc alatt. (Ha előtte beáztattuk a lencsét, jóval kevesebb idő is elég.)
3. A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel, majd fokozatosan adjuk a főzelékhez a habarást. Citromlével tegyük pikánssá, és tálaljuk.
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/12. lapszámában jelent meg.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta