Hozzávalók 4 személyre:
1 kg egész sertéskaraj | 5 dkg vaj | 1 evőkanál olívaolaj | só, bors | 1-2 szál rozmaring | 4 darab piros alma | 1 evőkanál méz
1. A karajt megtisztítjuk, ha kell, lehártyázzuk. Egy órára 5 százalékos sóoldatba áztatjuk (1 liter vízhez 5 dkg sót számolunk), majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük.
2. Egy (vastag vas)serpenyőt forróra hevítünk, beletesszük a vaj felét és az olívaolajat. Ráhelyezzük a karajt, minden oldalán 2-2 percig sütjük. Szép pirult kérget készítünk (kb. 5-6 perc), majd egy tepsire helyezzük a húst.
3. Sózzuk, borsozzuk, a hús alá dugjuk rozmaringot. 110 ºC-ra előmelegített sütőben sütjük 1 órán keresztül, félidőben megfordítjuk. (Maghőmérővel ellenőrizhetjük, a teljes átsütéshez 58-60 fokos belső hőmérsékletre van szükség.) Ekkor lekapcsoljuk a sütőt, és a nyitott, de meleg ajtóban még 10 percig pihentetjük tálalás előtt.
4. Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, kiszedjük a magházukat. Egy tiszta serpenyőben felmelegítjük a maradék vajat a mézzel, mikor forrni kezd, beletesszük az almákat. Mindkét oldalukon 2-2 percig sütjük, majd frissen, forrón tálaljuk a vékonyra vágott karajszeletek mellé. Kínálhatunk mellé burgonyapürét is.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + PÁCOLÁS
SÜTÉS KB. 60 PERC
KALÓRIA 550 KCAL/ADAG
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/02. lapszámában jelent meg.
Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes
Teríték: Apacuka Ceramics