Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kacsanyak | 3 szál sárgarépa (15 dkg) | 1 fej vöröshagyma | 2 gerezd fokhagyma | 30 dkg csiperkegomba | 2 darab babérlevél | só, bors | 2 dkg zselatinpor | 1 kis csokor petrezselyem | 1 darab tormagyökér
1. A kacsanyakat főzni kezdjük 1 liter vízben, mikor elkezd forrni, egy szűrőkanállal leszedjük a habját. Mikor már nem habzik, beletesszük a megtisztított zöldségeket, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. 1 órán keresztül gyöngyöztetjük, majd leszűrjük a levét. Az alaplevet ezután egy másik fazékban a felére redukáljuk, azaz addig főzzük tovább, amíg a fele marad vissza.
2. Közben a nyakról kézzel lefilézzük a húst, sózzuk, borsozzuk, majd egy pástétomforma aljára kanalazzuk. A redukált levet levesszük a tűzről, belekeverjük a zselatinport. Hagyjuk, hogy kézmelegre hűljön, majd a felét a húsra kanalazzuk. 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük, ennyi idő alatt megdermed.
3. A megfőtt gombákat felcikkezzük, a dermedt rétegre halmozzuk, majd rámerjük a maradék alaplevet. Dermedésig a hűtőszekrénybe tesszük, majd kivesszük a formából. Felvágjuk, frissen vágott petrezselyemmel és frissen reszelt tormával tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 1,5 ÓRA + HŰTÉS
KALÓRIA: 537 KCAL/ADAG
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/2. lapszámában jelent meg.
Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes