A Nők Lapja Konyha Desszert 2021/1. számának receptje.

A hétvégi napok fénypontja lehet egy ráérős reggeli, ahol édes péksüteményekkel, házi kenyérrel kényeztetheted magadat és a családtagokat. Libor Mária isteni kelt tésztás reggelit készített, próbáld ki te is!

Hozzávalók 20 darabhoz:

A tésztához: 25 dkg hideg vaj + 3 dkg puha vaj | 1,5 dl hideg tej | 2 evőkanál cukor | 2,5 dkg friss élesztő | 40 dkg finomliszt + a nyújtáshoz 10 dkg kenyérliszt (vagy finomliszt) | 1 teáskanál só | 1,5 dl hideg víz | 1 tojás
A máktöltelékhez: 25 dkg cukor | 3 dl víz | 40 dkg darált mák | 5 dkg kockázott kandírozott narancs | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja

1. A tésztához a 25 dkg vajat a fagyasztóba tesszük. 1 dl tejet meglangyosítunk, beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Alaposan elkeverjük.
2. A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a többi tejet, a vizet, az élesztős tejet, a tojást és a 3 dkg puha vajat. Kézzel vagy géppel sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Cipót formázunk belőle, tálba tesszük, letakarjuk. 1 órára betesszük a hűtőbe.
3. Közben elkészítjük a tölteléket: a cukrot és a vizet lábasba tesszük, felforraljuk, majd lassú tűzön 4-5 perc alatt besűrítjük. A mákot, a kandírozott narancsot és a fahéjat tálba tesszük, ráreszeljük a narancshéjat, majd leöntjük a sziruppal. Alaposan elkeverjük, kihűtjük.
4. Egy nyújtódeszkát meghintünk liszttel, a hideg tésztát a közepére tesszük, majd kb. 60×40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Elővesszük a fagyasztóból a vajat, a tészta kétharmadára nagy lyukú reszelőn ráreszelünk kb. 15 dkg-ot. Az üresen maradt tésztaharmadot a középsőre hajtjuk, majd ennek a tetejére az utolsó harmadot. A maradék vajat megint a tészta kétharmadára reszeljük. A középső harmadra hajtjuk az üresen maradt részt, arra pedig az utolsó harmadot.
5. A tésztát lisztezett tányérra tesszük, lazán fóliát borítunk rá, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Kivesszük a hűtőből, és megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, de már vaj nélkül. Ismét becsomagoljuk, visszatesszük a hűtőbe fél-egy órára.
6. Ezután a deszkát meghintjük liszttel, a tésztát kb. 60×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, rákenjük a máktölteléket. Ha a töltelék besűrűsödött, kevés narancslével hígíthatunk rajta. A tésztát a hosszabb oldaláról indulva feltekerjük, mint a bejglit, és éles késsel 2 cm széles szeletekre vágjuk.
7. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, letakarjuk, kb. 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra. A megkelt csigákat a sütőbe toljuk, 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 366 KCAL/DARAB

Recept: Tóthné Libor Mária, a Limara Péksége blog szerzője
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2021/1. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.