Lunch box – Így készíthetünk tökéletes ebédet a munkába

Csupán néhány szabályt kell betartani és minden irodai ebéd olyan lesz, mintha étteremből rendeltük volna.

Korábban sokszor csak bedobtunk egy kakaós csigát, gyümölcsjoghurtot vagy valami sós harapnivalót ebédre? Határozzuk el, hogy ezentúl mindig tápláló és egészséges ebédet viszünk magunkkal, amihez első lépésként egy jól felépített vásárlási-terv kell. Nyilván nem könnyű szombaton eldönteni, mit ennénk jövő pénteken, de ha lassan romló és könnyen tárolható alapanyagokat vásárolunk, nagy baj nem érhet minket a hűtő előtt.

Jolly jokerek a frigóban

Ezek mindig legyenek a kosárban, mert sokféle ebédet készíthetünk belőlük és sokáig frissek, ropogósak maradnak.

  • Gyümölcsök: banán, alma, citrom, friss vagy fagyasztott bogyók
  • Zöldségek: fürtös koktélparadicsom (a fürtös egy hétig friss marad), kígyóuborka, cékla, sárgarépa, édesburgonya, cukkini, hagyma, fokhagyma, kápia- vagy kaliforniai paprika, bébispenót vagy római saláta
  • Gabonák és jó szénhidrátok: zabpehely, quinoa, kuszkusz, kukoricadara, teljes kiőrlésű tortilla lap, előfőzött barna rizs, durumtészta
  • Magok: chia, lenmag, mandula (vagy bármilyen dióféle), mogyoróvaj, olívaolaj
  • Fehérje: tojás, tonhalkonzerv, füstölt lazac, darált hús, filézett hús vagy hal, tofu
  • Tejtermékek: parmezán, friss sajt (mozzarella, feta, mascarpone), tej, túró, natúr joghurt
  • Deli finomságok: mustár, majonéz, édes balzsamecet, humusz vagy salsa szósz, méz vagy juharszirup, zöldfűszerek

Sós és édes

Ha jól megnézzük a bevásárlólistát, akkor először biztosan az tűnik fel, milyen hosszú, de egyrészt ezeknek egy része több hétig is elég lehet, másrészt, ha jól kombináljuk, akkor tényleg egész hétre meg van oldva az ebéd, sőt a vacsora is. Variálhatjuk úgy az összetevőket, hogy édes és sós vagy hideg, meleg ételeket is készíthetünk belőle. 

Jó tanácsok az ebédhez

– A folyékony ebéd (liquid lunch, green smoothie) nagyon menő, de ha nem vagyunk szigorú diétán vagy maratoni futás előtt, akkor nem ez a legjobb ebéd. Nem jut el időben a gyomorból az információ az agyba, hogy tele van, azaz irtó éhesek maradunk és egy óra múlva biztosan valami nasiért nyúlunk. A rágás nagyon fontos a komfortérzethez és jó emésztéshez.
– Legjobb, ha nem húzzuk késő délutánig az ebédidőt. Lőjünk be egy korai, mondjuk déli időpontot, amikor tényleg elmegyünk enni, mert a kiéheztetés nem csak, hogy nem fogyaszt, de nagyon egészségtelen is.
– Sonkás-mozzarellás, csirkemelles-majonézes, paradicsomos-mozarellás: mindegyik isteni szendvics tízóraira vagy uzsonnára, de ha órákig áll összenyomódva a fóliában, kevésbé lesz gusztusos. Az alapanyagokat külön-külön csomagoljuk be és a szendvicset közvetlenül evés előtt állítsuk össze.

A mascarponébl vagy a túróból például lehet desszertkrém friss gyümölccsel, vagy pirított zöldségekkel, hússal pedig  tésztafeltét. A kuszkusz is remek étel: ízesíthetjük fahéjjal-mézel-gyömölccsel-magokkal vagy mentával-korianderrel-hagymával-zöldségekkel is húsok mellé.

Számít a csomagolás

Ajándékozzuk meg magunkat egy csodaszép dobozzal, amiből szívesen falatozunk, de arra figyeljünk, hogy több rekeszes legyen és jól zárható. Emellett szükség lesz egy fél literes üvegre (befőttes) és egy kisebb üvegre (mondjuk mézes vagy borsszóró) is. A nagyban rétegezhetjük majd a salátát, a kicsiben pedig a kikevert öntet mehet. Ha pedig már a tálalásnál járunk, fontos a rétegezés. A legszaftosabbak kerülnek alulra és a szárazabbak fölé, azaz legalul a dresszing, utána a paradicsom, paprika, hagyma, salátalevelek és végül a sajt.

Ehető virágokkal megszórva még gusztusosabb lesz az ebéd

Doboz 1×1

Azért jobb a többrekeszes ételdoboz, mert egyrészt látványra sokkal gusztusosabb, ha rendezett, és nem rázódik össze benne az étel, plusz jól látható, milyen arányban pakoltunk be. Ez a helyes mennyiség:

50% zöldség (nyers, párolt, főtt)

25 % fehérje (hús, hal, sajt, tojás, tofu)

20% szénhidrát (a legjobb, ha teljes kiőrlésű vagy durumtészta, barna rizs, quinoa, kuszkusz, hajdina, köles)

5% egészséges zsiradék (avokádó, olajos magok, -öntetek)

Fő a változatosság

Ahhoz, hogy ne legyen egyhangú pár hét után a menü, ki kell próbálni pár új receptet. A hangsúly azon van, hogy gyors is legyen, éppen ezért praktikus a darált hús és a csirkemell. Mindkettő hamar megfő vagy átsül. Például ez mind darált húsból készül: hamburger, húsgolyós paradicsomszósz, töltött cukkini, chili con carne, amiből tacost is készíthetsz, lasagne vagy bolognai szósz.

Kell az akció?

Az akciós nem biztos, hogy tényleg megéri. Tényleg szükség van 5 kukoricakonzervre 4 áráért? És a kuszkuszból biztosan rögtön két kiló kell? Ugye, hogy nem! Nem kell csődbe menni csak azért, mert egészségesebben szeretnénk enni. Pár hét alatt úgyis belejövünk az új rutinba, és utána akár Jamie Oliver is elleshet tőlünk pár ebédötletet.

Képek: Getty Images