Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához: 4 tojás | 20 dkg cukor | 8 dkg vaj/margarin, olvasztva | fél dl víz | fél csomag sütőpor | 24 dkg liszt
A krémhez: 2 dl tej | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás cukor | fél csomag vaníliás pudingpor | 15 dkg puha vaj/margarin | 20 dkg lecsöpögtetett meggy (befőtt)
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé | 1-2 evőkanál étolaj | 8-10 szem lecsöpögtetett meggy
1. A tésztához az egész tojásokat lágy habbá verjük a cukorral, hozzákeverjük az olvasztott vajat/margarint és a vizet, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszát egyenletesen 30×30 cm-es, sütőpapírral bélelt, magas peremű tepsibe kenjük, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ügyeljünk, hogy ne száradjon ki, mert akkor nem lehet szépen feltekerni. Kihűtjük.
3. A krémhez 1,5 dl tejet felforralunk a cukorral és a vaníliás cukorral, és besűrítjük a maradék fél dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal. A krémből 2-3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a kihűlt lapra kenjük. A meggyet a szélétől kb. 5 cm távolságra csíkban végigrakjuk, majd áthajtjuk a lapot, és szorosan feltekerjük. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni legalább 2 órára.
4. Dermedés után a vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéval bevonjuk, pár percre hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A félretett krémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük, ezzel és meggyszemekkel a képen látható módon díszítjük a roládot. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 408 KCAL/SZELET
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/4. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.