Hozzávalók 12-14 szelethez:
A piskótához: 6 dkg vaj/margarin | 6 dkg étcsokoládé | 8 tojás | 15 dkg cukor | 6,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 kávéskanál sütőpor | 8 dkg liszt
A lekvárhoz: 50 dkg kockázott eper | 25 dkg cukor
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé | 2-3 evőkanál étolaj | 5 dkg étcsokoládé-forgács
1. Az eperlekvárhoz a felkockázott epret folyamatos kevergetés mellett felforraljuk a cukorral, majd közepes lángon sűrűre főzzük.
2. A piskótához a vajat/margarint és a csokoládét gőz felett összeolvasztjuk (ne legyen meleg!). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a vajas csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is.
3. A masszából sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsikbe három lapot kenünk, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben laponként 8-10 perc alatt készre sütjük. (Ha nincs ennyi tepsink, egymás után készítjük el.)
4. A lapokat összetöltjük a forróra melegített eperlekvárral (a tetejére nem kerül lekvár), és legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
5. A díszítéshez a tetejét bevonjuk a vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéval. Forró vízbe mártott késsel szeleteljünk, tálalás előtt csokoládéforgáccsal, friss felezett eprekkel díszíthetjük.
Tipp: Ha kész lekvárral készítjük, 40-50 dkg-ra lesz szükségünk!
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + FŐZÉS, HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 333 KCAL/SZELET
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/5. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.