Miután Harry herceg és Meghan Markle bejelentette eljegyzését 2017-ben, természetesen az egész világot érdekelte, hogyan történt a lánykérés. Akkor Meghan elmesélte, hogy egy teljesen megszokott este került rá sor a vidéki házukban, amikor is sült csirkét készítettek. Az akkor még menyasszony elmondta, hogy csodálatos meglepetés volt, minden nagyon természetesen történt, Harry romantikus volt, fél térdre ereszkedett, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva.
A sült csirke igencsak megragadta sokak fantáziáját, és persze megpróbálták kideríteni, mégis milyen recept alapján dolgozott a pár, hátha számukra is szerencsét hoz az eljegyzési csirke.
A legvalószínűbbnek az látszik, hogy a páros a híres amerikai szakács, Ina Garten klasszikus receptjéből dolgozott.
Ina Garten 2002-ben lett híres az Egyesült Államokban, amikor Barefoot Contessa címen elindította főzőműsorát. Garten korábban az Amerikai Egyesült Államok Menedzsment és Költségvetési Irodájában dolgozott, de végül 1978-ban, 35 évesen otthagyta a kormányzati munkáját, amit túlságosan kimerítőnek és unalmasnak érzett, és életét a főzésnek szentelte.
Hogy Meghan Markle nagy rajongója Gartennek, az már egy 2016-os interjúból is kiderült, amikor így válaszolt a Good Housekeeping újságírójának azon kérdésére, hogy szokott-e főzni: „Semmi sem olyan finom (és persze lenyűgöző), mint egy tökéletesen megsült csirke. Ha van egy Ina Garten-szintű sültcsirke-recepted, akkor nyeregben vagy. Általában azt viszem partikra, és gyakran készítem el a barátaimnak is” – mondta Meghan.
Az eljegyzési csirke legendája
De hogy mi a híres recept? Arról egy picit később, először is nézzük meg, hogy mégis mi ez az eljegyzési csirke dolog, ami már a neve miatt is nagyon amerikainak hangzik. Az eljegyzési csirke először az 1980-as években kezdett terjedni, egyfajta városi legendaként, majd állítólag az ameriai Glamour magazin munkatársai miatt kelt újra életre a mitikus szárnyas a 2000-es évek elején. Kim Bonnell, az akkori divatszerkesztő ugyanis egy este ilyet készített (ő Marcella Hazan olasz–amerikai szakács receptjéből dolgozott), és a barátja hamarosan már a jegyese volt. A recept ezután kézről kézre járt a szerkesztőségben, és többen is menyasszonyok/vőlegények lettek nem sokkal a vacsora prezentálása után. (Persze annak, hogy egy fiatal nőknek szóló divatmagazinban általában többségében 25-35 évesek dolgoznak, bizonyára nincs köze a dolohgoz…) Aztán meg is jelentették az eljegyzési csirke receptjét 2004-ben, ami akkor lett újra népszerű, miután Meghan elmesélte a lánykérés történetét.
A recept
Na, de akkor lássuk, mi Ina Garten híres, 1999-ben született receptje, ami annyira elnyerte Meghan, és ezek szerint Harry herceg tetszését is. Gyakorlatilag egy klasszikus sültcsirke-recept, ami a megszokott rozmaring helyett kakukkfűvel készül.
Hozzávalók:
Egy kb. 1,5-2 kg-os csirke, só, frissen őrölt fekete bors, egy nagy köteg friss kakukkfű, egy félbevágott citrom, 1 fej fokhagyma (a gerezdeket vagdosd be), 2 evőkanál olvasztott vaj, 1 csészényi csirkealaplé (természetesen az a legjobb, ha házi készítésű), 1 fej vöröshagyma és 2 evőkanál liszt.
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő kb. 220 fokra.
- Távolítsd el a csirke belsőségeit, majd öblítsd át a jószágot. Távolítsd el a fölösleges hájat és az apró tollpihéket is, majd papírtörlővel szárítsd meg. Helyezd a csirkét egy nagy tepsibe, tömködd bele a kakukkfüvet, mindkét fél citromot, és az összes fokhagymagerezdet. A csirke külsejét kend át az olvasztott vajjal, majd sózd és borsozd. Kösd össze a lábait, illetve hajtsd be a szárny csúcsát a teste alá, majd rakd körbe a nagy szeletekre vágott hagymadarabokkal (egyéb zöldséget, például krumplit, répát is tehetsz mellé). Tedd be a sütőbe a csirkét egy-másfél órára (onnan tudod, hogy már kész, hogy ha óvatosan megvágod a comb és a szárny között, már tiszta lé folyik a húsból).
- Vedd ki a sütőből, és fedd le alufóliával. Addig készítsd el a mártást. Ehhez kanalazd át a szaftot egy serpenyőbe (2 evőkanálnyit tegyél félre egy kis edénybe), ehhez öntsd hozzá a csirkealaplevet, majd nagy lángon főzd 5 percig. A félretett szaftba tedd bele a lisztet, keverd el csomómentesre, majd öntsd a serpenyőbe, és még főzd pár percig. Szűrd le a mártást, sózd, borsozd, majd kínáld a szeletekre vágott csirkéhez. Aztán pedig jöhet az elejegyzés! Vagy ha az nem is, egy kellemes vacsora.
Kiemelt kép: nőklapja.hu (Getty Images)