Hozzávalók 4 személyre:
Fél dl tej | 1-1 teáskanál cukor és só | 1 csomag szárított élesztő | 25 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2 + 2 evőkanál olívaolaj | 1,5 dl langyos víz | 2 szál rozmaringág | nagy szemű só | 20 dkg koktélparadicsom
A krémsajthoz (15-20 dkg-hoz): 1,5 liter házi teljes tej | 1,5 evőkanál 10%-os ecet vagy fehérborecet | só
1. A krémsajthoz a házi tejet fazékba öntjük, 80 ºC-ra melegítjük (pasztörizáljuk). Hagyjuk, hogy 40 ºC-ra hűljön, ekkor hozzáadjuk az ecetet. Lefedve pihentetjük 15 percet, ezalatt összeáll az alvadék. Kézi habverővel addig keverjük, míg jól áttörik.
2. Ha úgy látjuk, hogy már szűrhető, akkor muszlinkendőbe öntjük (finom szűrő is megfelel), lecsepegtetjük. Egy óra múlva, amikor lecsepegett az összes savó, megsózzuk a sajtot.
3. A focacciához a langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt, 10 percig állni hagyjuk. A sót, a lisztet, 2 evőkanál olívaolajat, vizet összedolgozzuk az élesztős keverékkel, kidagasztjuk. Lefedve kelesztjük 1 órát.
4. Lisztezett vágódeszkán fél cm vastag téglalappá nyújtjuk a megkelt tésztát sodrófával, majd kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Rátépkedjük a rozmaringleveleket, rászórjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, a nagy szemű sót, és 230 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Kivesszük, kanállal rászaggatjuk a krémsajtot, tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + PIHENTETÉS ÉS KELESZTÉS
SÜTÉS 10 PERC
KALÓRIA 2411 KCAL/EGÉSZ ADAG
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/5. lapszámában jelent meg.
Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes