Egy jó hűtőszekrény óriási segítség otthon, aminek nyáron különösen nagy hasznát vesszük. Hogy biztosan ne nyúljunk mellé, segítünk összegyűjteni azokat a szempontokat, amelyekre különös figyelmet kell fordítanunk a hűtő megvásárlása előtt, és számos tanácsot is adunk a tisztításról, az ételek tárolásáról.
Mekkora legyen?
Mielőtt kiválasztanánk a hűtőt, mindenképpen mérjük le, mekkora hely áll rendelkezésünkre. Ezután gondoljuk át, hogy milyen gyakran, és milyen mennyiségben szoktunk romlandó élelmiszereket vásárolni. Általánosságban elmondható, hogy 40-60 liter/fő hűtőtérrel érdemes számolni, egy négyfős család számára tehát minimum egy 240 literes hűtő az ajánlott.
Fontos funkciók
A jegesedésmentes NoFrost vagy FrostFree technológiák (a hagyományos gépektől eltérően) hátulján nem képződik dér vagy jég, így amellett, hogy nem kell bajlódnunk a leolvasztással, higiénikusabb és hatékonyabb is marad a gépünk. Kialakítás tekintetében az igényeink szerint választhatunk alul- vagy felülfagyasztós kombinált hűtőt is. Ma már olyan funkciókat is választhatunk, mint az antibakteriális védelem, a frissentartó rekesz, a digitális kijelző, a nyitott ajtó jelzés vagy a vakáció üzemmód.
Új energiahatékonyság
A hűtők napi 24 órában mennek, így egy energiahatékony géppel rengeteg pénzt spórolhatunk, miközben kíméljük a környezetünket is. Ha most vásárolnánk készüléket, tartsuk észben, hogy
idén év elején változtak a termékeken megtalálható energiacímkék – míg korábban az „A sokpluszos” besorolás volt a legjobb energiabesorolás, most az F osztály számít a legkedvezőbbnek.
A karbantartásra is kell gondolni
Mielőtt a fenti szempontok alapján őrült válogatásba kezdünk, érdemes arra is gondolni, hogyan marad majd hosszú távon is megbízható társunk az új készülék. Szabadon álló hűtők és fagyasztók esetében a fal vagy bútor mellett 3-5 cm helyet érdemes hagyni a gépnek, hogy az jól szellőzhessen.
Leolvasztás
Normál használat mellett a nem NoFrost hűtőket félévente ajánlott leolvasztani, jegesedésmentes termékek esetén pedig hasonló időközönként érdemes egy fertőtlenítő tisztítás. Utóbbira használhatunk kifejezetten hűtőkhöz ajánlott tisztító spray-t, a maximalisták pedig egy hűtőszagtalanítóval tarthatják fenn a jó illatot.
Nagybevásárlás előtt
A piszkos felületek és kellemetlen szagok elkerülése érdekében hetente töröljük le a hűtőszekrény tálcáit és fiókjait. Célszerű minden nagybevásárlás előtt átnézni a hűtő tartalmát, és a már régebbi, lejárt ételeket kidobni, és csak azután belevágni a tisztításba. Ha valami kifolyik, azzal ne várjunk, azonnal távolítsuk el nedves törlőronggyal vagy szivaccsal. A hűtőszekrény külsejéről se feledkezzünk meg: néhány naponta fertőtlenítő tisztítószerrel (ez különösen a kilincsen fontos) szabaduljunk meg az ujjlenyomatoktól, foltoktól. Az ajtótömítések is sok piszkot, morzsát rejthetnek. Sokan esküsznek az ecetes lezárásban: vízbe ecetet öntenek, majd egy spriccelővel végigmennek a hűtőberendezésen, hogy biztosan kizárják a penészt és a bacikat.
Ez ne menjen a hűtőbe!
Mielőtt minden étel a hűtőben végezné bevásárlás után, jobb utánanézni, mely ételek azok, amelyek szobahőmérsékleten frissebbek maradnak.
- Egész dinnye: a hűtőben való tárolás felére csökkentheti a gyümölcsben található antioxidánsok számát. Az USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) tanulmánya szerint a szobahőmérsékleten (ilyen melegben, mint ami most is van, inkább pincehideg javasolt) tárolt görögdinnye majdnem dupla annyi béta-karotin (az egészséges bőr és szemek egészségéért felel) tartalmaz, mint a hűtött társaik. Ha már fel van szeletelve, jobb lehűteni, hogy megakadályozzuk az baktériumok szaporodását, ez esetben jóval tovább is tartja meg zamatát.
- Bazsalikom: Ez a fűszernövény hűtőben tárolva könnyen bebarnul, ezért érdemes inkább a konyhapulton, vízzel megtöltött pohárban tárolni.
- Paradicsom: A hideg levegő megváltoztatja a paradicsom ízét és állagát, ezért mindig a konyhában vagy tárolóban helyezzük el, lehetőleg jól szellőző kosárban, hogy sokáig élvezhessük a friss ízek harmóniáját.
- Csípős szósz: A boltban kapható erős szószokban található lévő ecet és tartósítószerek megakadályozzák, hogy a kamrában megromoljon a termék. A hűtőben tartott tabasco pedig sokat veszíthet erejéből.
- Tojás: Míg Amerikában olyan alap a hűtőben tárolni a tojást, mint almás pitét sütni vagy baseball meccsre járni, nálunk erről igencsak megoszlanak a vélemények. Van, aki kizárólag a hűtőszekrényben tárolja, mások inkább a konyhában vagy kamrában. Egy amerikai szakértő szerint, ha a hűtő mellett döntünk, akkor se tegyük feltétlenül az ajtón található tartókba. Az ajtóban elhelyezett tojások állandó hőingadozásnak vannak kitéve a ki-és becsukogatástól, így könnyebben megromolhatnak. Ha nagyon sokat nyitogatja a család a hűtőszekrényt, inkább a belső polcokon helyezzük el a tojásokat.
Meleg ételt a hűtőbe?
A nagyon forró ételekkel jobb várni, míg enyhén melegek vagy langyosak nem lesznek, ugyanis a forró ételek a gyors hűtés során sokat veszíthetnek a tápanyagértékükből (és a szalmonella baktérium is könnyebben megjelenhet az ételünkben), illetve a meleg levegő szétterjedése más élelmiszerek romlását is beindíthatja.
De le van takarva!
Az alufólia ételkészítésre, szendvics becsomagolására szolgál, nem pedig a maradék tárolására – állítják a szakértők. A hűtőben tartott ételek jól lezárt edényben akár négy napig is elállnak, azonban ez nem igaz az alufóliával letakart tányérban tárolt élelmiszerekre. Ha a hűtőben tárolt étel levegőhöz jut, a baktériumok is jobban elszaporodnak benne, ami egy letakart tányér esetében nem nehéz feladat. A legjobb, ha egy alacsony, légmentesen lezárható edényben tesszük el az ételt, és két óránál tovább semmit nem hagyunk a konyhapulton – főleg kánikulában.
Forrás: Euronics, Reader’s Digest, kiemelt kép: Getty Images