A nyári esték megkoronázása lehet egy finom sütemény elfogyasztása a kertben/teraszon. S hogy mit süssünk az éppen szezonális meggyből? Urbán Gábor megmutatja!
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához: 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | 3 dkg porcukor | csipet só | 20 dkg vaj/margarin | 3-4 evőkanál tejföl | 2-3 evőkanál víz
A meggyes töltelékhez: 60 dkg magozott meggy | 10 dkg cukor | 3 dl víz | 2 csomag vaníliás pudingpor
A díszítéshez: 1 tojás a kenéshez | 5 dkg mandulapálcika (helyettesíthető szeletelt mandulával)
1. A töltelékhez a meggyet forrásig hevítjük a cukorral és 2 dl vízzel, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert pudingporral.
2. A tésztához összemorzsoljuk a lisztet, porcukrot, sót és a kockázott, hideg vajat/margarint, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi hideg vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A cipót fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük 30 percre.
3. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk úgy, hogy 35-40 cm átmérőjű kört kapjunk. Sütőpapírral borított sütőlemezre rakjuk. A meggytölteléket elegyengetjük a tésztalapon úgy, hogy egy kb. 7-8 cm-es sávot hagyunk a szélén. Ezt a részt ráhajtjuk a töltelékre úgy, hogy a közepén kilátsszanak a meggyszemek.
4. A tésztát megkenjük felvert tojással, megszórjuk mandulával. A tetején a gyümölcsös részt lefedhetjük alufóliával, hogy ne égjen meg sütés közben. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + A TÉSZTA PIHENTETÉSE
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 381 KCAL/SZELET
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016/6. lapszámában jelent meg.