A nyár lehetne az az időszak, amikor igazán egészségesen élünk, hiszen rengeteg zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre, ráadásul a kánikulában az alkoholfogyasztás sem ajánlott, adja magát az alkalom a bőséges vízfogyasztásra is. Ehhez képest rendre az ellenkezője történik, hiszen a baráti összejövetelek (főleg most, hogy oly sokáig voltunk kénytelenek nélkülözni őket) általában nem a visszafogott salátázásról és vízkóstolásról szólnak, sokkal inkább a szociális gátlások oldásáról, a féktelen mulatozásról, ahogy a pihenés, a szabadság vagy a vakáció alatt sem az egészségtudatosság lebeg az ember lelki szemei előtt. A kevesebb mozgás, a nagy lakomák és a megnövekedett alkoholfogyasztás pedig nemcsak alakunkra, de májunkra is kedvezőtlen hatással lehet. Egy friss kutatás eredményei viszont azt mutatják, hogy van egy mindenki számára elérhető ital, ami némileg ellensúlyozhatja a májat károsító hatásokat. Ez pedig nem más, mint az egykor démonizált, néha istenített, gyakran csodaszernek, majd megint méregnek titulált ital, a világ egyik legkedveltebb legális, pszichoaktív drogja, a kávé.
A máj sokáig bírja, de ha feladja, nagy a baj
A máj elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamataiban, a méregtelenítésben, illetve egyes vegyületek szintetizálásában és tárolásában.
A máj állítja elő a koleszterint, tisztítja meg a beérkező vért, számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A-, D- és B12-vitaminokat raktároz, és a toxikus anyagok lebontásában is elsődleges szerepet játszik. Létfontosságú szervünk viszonylag jól bírja a fokozott terhelést is, de érdemes vigyázni rá, mert súlyos következményekkel járhat, ha a májunk kapacitása a végéhez közeledik.
A krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát növelheti többek között az elhízás, a cukorbetegség, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a hepatitis-B és -C vírusfertőzés.
Így, ha a mértéktelen evés-ivás, a nem megfelelő higiéniai körülmények, a megszokottnál intenzívebb szórakozás, bulizás tartósan jelen vannak az életünkben, akkor annak májunk láthatja a kárát.
Hihetetlen eredmények
A BMC Public Health című orvosi folyóiratban néhány hete megjelent tanulmány szerint az évezredek óta kedvelt ital, a kávé rendszeres fogyasztása azonban csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát.
A tanulmány szerzői több mint tíz éven át követték félmillió ember egészségi állapotát, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok körében, akik napi 3-4 csészényi kávét fogyasztottak, csökkent a krónikus májbetegség előfordulása, és kevesebben hunytak el májbetegség következtében. Az összes résztvevő 78 százaléka (384 818 ember) fogyasztott kávét, míg 22 százalékuk (109 767 ember) nem. A kávét nem fogyasztókhoz képest a kávézóknál 21 százalékkal kevesebb volt a krónikus májbetegség, közel 20 százalékkal alacsonyabb a krónikus vagy zsírmáj betegség kialakulásának, és 49 százalékkal a krónikus májbetegség miatti halálozás kockázata. A közlemény azt is kiemeli, hogy a kávé előnyös, májvédő hatásai bármilyen típusú kávé rendszeres fogyasztása esetében kimutathatók. Jó hír ez azoknak, akik kedvelik és rendszerint fogyasztják akár a frissen főzött, akár az instant, akár a magunkkal vihető, aludobozos jegeskávét – koffeines vagy koffeinmentes változatban egyaránt!
További előnyök
Noha olykor-olykor felbukkant az a nézet, hogy a kávé egészségtelen volna, a modern kutatások egyértelműen azt igazolják, hogy egy egészséges szervezet számára semmilyen rizikóval nem jár a fekete ital fogyasztása.
A bajorországi Ismaning Táplálkozástudományi Intézetének kutatásai arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az intézet adatai szerint napi három-négy csésze kávé fogyasztása (a koffeinmezes verzió is) 25 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Illetve a kávé csökkentheti az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint egyes tumorok kialakulásának kockázatát, erről a korábbi kutatási eredményről a Die Welt számolt be. További előnye lehet a kávénak, hogy az asztmások számára könnyebbé teheti a lélegzést. Ez Skóciában régóta ismert, ott az asztmásokat már 1859 óta koffeinnel gyógyítják. Az ismaningi kutatások szerint a napi legkevesebb három kávé 30 százalékkal csökkentheti az asztma kockázatát is.
Fontos a mértéktartás
Egy féktelen időszak után természetesen nem az a megoldás, ha mértéktelenül döntjük magunkba a kávét vagy a belőle készült italokat.
A kávéfogyasztás esetében itt is fontos a mértékletesség, azaz, hogy a napi 5 csészényi mennyiséget ne lépjük át. A Házipatika cikke szerint egy egészséges felnőtt naponta legfeljebb 400 milligramm koffeint fogyaszthat biztonságosan. Az arányok kedvéért: egy doboz energiaital kb. 80, egy presszókávé kb. 100 milligramm koffeint tartalmaz. A 600 milligramm feletti mennyiség már mérgezést okozhat, ilyenkor hányinger, émelygés, hasmenés, szédülés és gyakori vizelési inger tapasztalható. A terhes nőknek pedig kifejezetten vigyázniuk kell a koffeinfogyasztással, ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy egy kutató szerint nincs is biztonságos mennyiség belőle, és a terhesség idejére teljesen száműzni kell az életünkből.
Kiemelt kép: Getty Images