Nem kell mindig a nagymamára várni, hogy lekvárok, szörpök és savanyúságok kerüljenek a kamra polcára! Ha van egy szabad óránk, érdemes megpróbálkozni a befőzéssel akkor is, ha még sose csináltuk. Készítsünk egyszerre kisebb adagokat, kísérletezzünk az ízekkel, használjunk lekvárzselésítőt, és rá fogunk jönni, hogy nagyon hamar elkészülnek a finomságok.
Hozzávalók 4 darab 2,5 dl-es üveghez:
4 nagyobb darab alma | 1 nagy fej vöröshagyma | 3 evőkanál olaj | 2 dl száraz vörösbor | 30 dkg áfonya | 2 marék aszalt vörös áfonya | fél teáskanál őrölt fahéj | csipet szerecsendió | kisujjnyi friss gyömbérdarab, hámozva, reszelve | só, frissen őrölt bors
1. Az almát megmossuk, negyedeljük, a magházát kiszedjük, a gyümölcshúst felkockázzuk.
2. A megtisztított, apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk egy lábasban az olajon, majd rászórjuk az almát, ráöntjük a bort.
3. Hozzáadjuk a friss és aszalt áfonyát, ízesítjük a fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel. Alaposan összefőzzük 20 perc alatt, közben sózzuk, borsozzuk.
4. Leturmixoljuk, sterilizált üvegekbe töltjük, fejre állítjuk 5 percre, majd száraz dunsztban kihűtjük. Felbontás után hűtőben tároljuk. Sült húsokhoz nagyon finom!
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 174 KCAL/ÜVEG
Recept: Nagy Tünde
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2017/8. lapszámában jelent meg.