A sztárok elsősorban diétájuk miatt szoktak rá a citromos ébresztőre, hiszen a gyümölcsben lévő polifenolok csökkentik az étvágyat. „Rágcsálókon végzett kísérletek bizonyítják, hogy ezek a bizonyos polifenolok segíthetnek megakadályozni a súlygyarapodást” – mondja Erin Palinski-Wade, cukorbetegségekkel foglalkozó szakember, a Belly Fat Diet for Dummies könyv szerzője. A szakértő azt is hozzátette:
az étkezés előtti citromos víz eltelíti a gyomrot, ellensúlyozva az elégedettséghez szükséges ételmennyiséget.
Mi szól még mellette reggel? A citromos víz egészségesebb verziója a narancslének, ha a megspórolt kalóriára gondolunk.” A javasolt kombináció: 1 citrom (nem üveges citromlé!) és kb. 3 deciliter víz” – javasolja Palinski-Wade.
Segíti az emésztést
A citromos víz további nagy előnye, hogy a gyümölcssav segít az ételek megemésztésében. „A citromban található citrus flavonoidok segítik a gyomorsavat az étel lebontásában, ami javíthatja az általános emésztést” – mondja Palinski-Wade. Az emésztés elősegítése különösen fontos az idő előre haladtával, hiszen a gyomorban lévő sav mennyisége az életkorral csökken. A citrusos frissítőt néhány felkarikázott citromszelettel (kizárólag biogyümölcsből) is feldobható, mert így a vízbe könnyebben bekerülnek a héjában található rostok is, amelyek szintén segítik az emésztést és a belek egészségét. Arról nem is beszélve, hogy a citrus flavonoidok (megtalálhatóak még a narancsban, mandarinban, grapefruitban is) igazoltan csökkentik a vér koleszterinszintjét.
C -vitamint biztosít
A citrusfélék nagyszerű C-vitamin források. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint
1/4 csésze citromléből 23, 6 mg C-vitamin származik,
ami a nők napi ajánlott mennyiségének körülbelül egyharmada, a férfiaknak pedig a negyedét biztosítja. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök ellen, és akár a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a rák elleni védekezésben is segíthet. És, bár már nem sokat hallunk erről a betegségről, „a C-vitamin megakadályozza a skorbutot, aminek legfőbb tünete a fogínyvérzés, foghullás és bőr alatti bevérzés.”
Remekül hidratál
„A hidratálás nem közvetlen előnye a citromnak, de ízesített vizet sokkal szívesebben isznak az emberek, több folyadékhoz juttatva a szervezetet – tehát valóban hidratál.
Sokan küzdenek a megfelelő mennyiségű vízivással, mert egyhangúnak találják, vagy mert egyszerűen nem élvezik a víz ízét.
A citrom hozzáadása vonzóbbá teheti a sima vizet, ezért mindenkinek ajánlom ” – teszi hozzá Palinski-Wade. A táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy mindenkinek eltérő mennyiségű folyadékra van szüksége, ezért javasolják a vizelet színének rendszeres ellenőrzését. Ha szalmaszínű, akkor elegendő folyadékhoz jut a szervezet, ha viszont sötét sárga, borostyánszínű, akkor több folyadékra van szükség.
Segíthet a májműködésben
Mi a citromos víz következő óriási előnye? „ Az általános hidratáció növelése segítheti a szervek, köztük a máj a működését” – mondja a téma szakértője. „Emellett állatkísérletek bizonyítják, hogy a citromban található flavonoidok megvédhetik a májat a méreganyagoktól, és csökkenthetik a zsírt a májban, védelmet nyújtva a májbetegség ellen.” A máj a szervezet természetes mechanizmusa a méreganyagok kiürítésére; és bár a citromléből származó „méregtelenítés” nem pontosan bizonyított, a máj jobb működésének elősegítése mindenképpen előnyös lehet a szervezet számára.
Növeli a káliumszintet
Általában a káliumot a banánnal hozzuk összefüggésbe, de citrom is remek káliumforrás.
A kálium elengedhetetlen a sejtek működéséhez, az anyagcseréhez, az idegjelek továbbításához, továbbá a szív, az izmok, a vesék és az emésztőrendszer helyes működéséhez.
Az enyhe káliumhiány gyengeséggel, álmossággal, székrekedéssel, alacsony vérnyomással, fájdalmas paresztéziával (égés-, zsibbadásérzet) járhat, súlyos esetben pedig hallucinációval, szívritmuszavarokkal, légzési nehézséggel, ezért is fontos elegendő káliumhoz juttatni a szervezet, különösen erős hányás, hasmenés után, de néhány vízhajtó gyógyszer is megvonhatja a káliumot.
Megelőzheti a vesekő kialakulását
A vesekövek gyakran a kiszáradás következtében alakulnak ki, ezért a citromos víz egyik nagy előnye, hogy elősegíti a vesék „öblítését”. „A vesekő kristályos felhalmozódás vagy szilárd megkeményedés” – világosít fel dr. Roxanne B. Sukol, a Cleveland Clinic’s Wellness Enterprise igazgatója. „A vizes – vagy nedves – környezet savasodása, amelyben ez előfordul, csökkenti az üledék valószínűségét, így megakadályozhatja a kövek kialakulását – ez tisztán kémiai reakció.”
Frissíti a leheletet
Ami a személyes higiéniát illeti, segíthet a száj illatának a kellemesebbé tételében is. „A vízbe facsart citrom csökkentheti a baktériumok szaporodását a szájban, ami frissebb lehelethez vezethet” – mondja Palinski-Wade. A citromlében lévő sav azonban idővel roncsolhatja a fogzománcot, ezért javasolt inkább szívószállal fogyasztani.
Beindítja az anyagcserét
A citromos víz nagyszerű kiegészítője a reggeli rutinnak, mivel remekül beindítja az anyagcserét.
„A hideg verzió még hatékonyabb lehet, ugyanis ha lehűtjük, a szervezetnek fel kell melegítenie a vizet testhőmérsékletre az emésztés során, még nagyobb lendületet adva az anyagcserének”
– javasolja a szakember, aki azt is hozzáteszi, soha ne felejtsünk elegendő folyadékot inni egészségünk érdekében, és hogy még több energiánk legyen, főleg a hűvösebb, hidegebb napok beköszöntével. Egészségünkre!
Kiemelt kép: Getty Images
Videó: Ribánszky Kata