A galériára kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:
Merjünk újítani!
Jó néhány éve olvastam egy felmérést arról, hogy a legtöbb magyar családban 25-30 étel kerül rendszeresen az asztalra, nagyjából ennyi recept van ugyanis a háziasszonyok fejében, amit rutinszerűen készítenek hétről hétre. Akkor ez kissé szíven ütött, hiszen leveseket-főételeket tekintve mi nagyjából a dupláját kínáljuk egyetlen lapszámban, és azt sem értettem, hogy bírják az emberek mindig ugyanazt enni. Aztán lett egy válogatósnak nem mondható, de az új ízektől meglehetősen idegenkedő gyerekem, és hamar megértettem, miként alakul(hat) ki a szűkösnek tűnő családi étlap. Azt viszont bátran állíthatom: mi, felnőttek tényleg nagyon unjuk már ugyanazokat a fogásokat, és abszolút nyitottak lennénk az új, változatosabb ízekre. Éppen ezért egy újabb bolognai spagettis ebéd után elhatároztam, hogy megpróbálom szélesíteni a gyerek „látókörét”, és beépítek legalább még 20-féle ételt a mindennapjainkba. (Nagy sikerekről még nem tudok beszámolni, hol az oregánóhasználaton, hol a padlizsánon véreztem el, de kitartok!) Azt is megfogadtam, hogy ha vele – egyelőre – nem is jutok dűlőre, a mi ebédjeinken akkor is variálok valamit, ha kétfélét kell főznöm. Közben persze rájöttem, néha az is nagy lépés, ha bevetek egy új fűszert, esetleg zöldséget cserélek a jól bevált rakott kelben, vagy éppen rászánok előtte nap némi időt, és házi pitát adok tízóraira a bolti kifli helyett. Természetesen a példák sem véletlenek, legújabb lapszámunkban őszi zöldségekkel készült rakott fogások éppúgy szerepelnek, mint egzotikus fűszerekkel készült húsételek és ínycsiklandó tízóraik. Az újítás jegyében ajánlom sült paprikás finomságainkat, a megszokott kápia megsütve egészen elképesztő ízbomba lehet, amiből aztán ellenállhatatlan levesek, főételek vagy éppen saláták készülhetnek. Ha valaki azt szeretné, hogy a megszokottnál kevesebb hús kerüljön a tányérjára, annak falafelvariációinkat érdemes böngésznie, és azoknak is van ötletünk, akik a „mezei” galuskát turbóznák izgalmas főétellé. Az új ízek keresőinek mogyoróvajjal készült ételeket kínálunk, az édesszájúaknak mennyei almás, szilvás süteményeket mutatunk, és a klasszikus krémes sem ússza meg, hogy kipróbáljuk, milyen karamelles vagy éppen gesztenyés verzióban. Használja ki az indián nyár legszebb napjait, és pörgesse fel a szabadság utáni dolgos hétköznapokat néhány újdonsággal!
Kajári Zsófia, főszerkesztő