Az egyik legfinomabb és leglaktatóbb levesbetét a gombóc, amit nem csak darált húsból, de májból, sajtból és akár zabpehelyből is készíthetünk.
Hozzávalók 4 személyre:
3 evőkanál olaj | 1 fej vöröshagyma | 50 dkg barna csiperkegomba | só, frissen őrölt bors | 1 dl főzőtejszín (vagy tejföl/natúr joghurt) | fél citrom leve
A zabpehelygaluskához: 5 dkg zabpehely | 1 tojás | 1 csokor petrezselyem
1. A leveshez az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megmosott, felkockázott gombát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, a tejszínnel összefőzzük, botmixerrel leturmixoljuk, a legvégén kevés citromlével savanyítjuk.
2. A gombóchoz a zabpelyhet összedolgozzuk az enyhén felvert tojással, sózzuk, borsozzuk, az apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Pár percet állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Nedves kézzel teáskanálnyi gombócokat formázunk belőle, és lobogó vízben 3 perc alatt kifőzzük őket. Leszűrjük, a levesbe szórva kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC
KALÓRIA 240 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016/9. lapszámában jelent meg.