Urbán Gábor receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Több ezer recept után már nehéz nekünk újat mutatni, de ezért az almás-mákos tortáért az egész stáb odavolt, melegen ajánljuk az őszi hétvégékre. Próbáljátok ki ti is, a siker garantált!

Hozzávalók egy 16 szeletes tortához:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 6 dkg darált mák | 10 dkg liszt
Az almás pudinghoz: 3 dl almalé | 1 csomag vaníliás pudingpor | 5 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom héja | 1 kávéskanál őrölt fahéj
A krémhez: 3 dl almalé | 5 dkg cukor | 2 darab alma, hámozva, reszelve | 1 csomag vaníliás pudingpor | 5 dl hideg habtejszín | 1 (kezeletlen) citrom héja | 1 kávéskanál őrölt fahéj | 2 teáskanál zselatinpor

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd beletesszük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és darált mákkal elkevert lisztet.
2. A masszából egy kb. 30×30 cm-es lapot, illetve egy 22-cm átmérőjű (kerek) lapot sütünk sütőpapírral bélelt sütő-lemezen, 170 °C-ra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt.
3. Az almás puding hozzávalóiból a hagyományos módon pudingot készítünk. Kissé kihűtjük, de még mielőtt megkötne, a 30×30 cm-es piskótalapra kenjük. Szorosan feltekerjük, hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
4. A krémhez összeforralunk 2 dl almalevet a cukorral és a reszelt almával, majd besűrítjük az 1 dl almalében elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.
5. A torta összeállításához az almapudinggal töltött roládot kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. Egy kb. 2 literes félgömb alakú, fóliával bélelt tál falára szorosan egymás mellé helyezzük a tekercseket.
6. A kihűlt almás részhez keverjük a felvert tejszínhabot, a citromhéjat, a fahéjat és az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint. A krémet az előkészített tálba, a tekercsekre töltjük, majd befedjük a kerek tortalappal. 2-3 órát hűtőszekrényben dermesztjük, utána kiborítjuk, és szeletelhető.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 253 KCAL/SZELET

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
Teríték: MI2EN, Geli Fabútor Kereskedés

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016/9. lapszámában jelent meg.