A palacsintában az a jó, hogy ha végre nekiállunk sütni, készíthetünk nagyobb adagot, és nem csak édes, hanem sós töltelékkel is megpakolhatjuk. Így válhat főétellé – Hernyák Tomi receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Palacsinta alaprecept

Hozzávalók 8-10 darabhoz:
20 dkg liszt | csipet só | 2 tojás | 3,5 dl tej | 1 evőkanál olaj + a sütéshez 1-1,5 dl szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz)

1. A palacsintához a lisztet és a sót összekeverjük. A tojásokat villával kissé felverjük, a tejhez adjuk, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel, végül beleöntünk 1 evőkanál olajat. Szénsavas vízzel addig hígítjuk, míg sűrűn folyós állaga lesz.
2. Kevés olajat hevítünk egy palacsintasütőben, majd merőkanállal egy adag palacsintatésztát szedünk a serpenyő közepére. Addig sütjük, amíg elválik a serpenyő aljától (kb. 1 perc), ekkor megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC
KALÓRIA 135 KCAL/DARAB

Currys, csirkés palacsintabatyuk

Hozzávalók 4 személyre:
1 adag palacsintatészta
A töltelékhez: 2 fej vöröshagyma | 2 evőkanál olaj | 2 gerezd fokhagyma | 40 dkg filézett csirkecomb | 1 darab paradicsom | 2 evőkanál vörös currypaszta (Ázsia-boltokban kapható) | 2 dl kókusztej | 1 kis csokor snidling

1. A palacsintákat az alapreceptben leírtak szerint elkészítjük. (4 főre 8 darabra lesz szükségünk.)
2. A töltelékhez felaprítjuk a vöröshagymát, az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a felkockázott paradicsomot. Rátesszük az apró kockákra vágott csirkehúst, pár percig pirítjuk, közben a curryvel ízesítjük. Felöntjük a kókusztejjel, és addig főzzük, amíg újra besűrűsödik.
3. A palacsinták közepébe kanalazzuk a ragut, és mint egy kis batyut, becsomagoljuk. Snidlingszárral összekötjük őket, tálaljuk.

Tipp: természetesen elkészíthető curry fűszerkeverékkel is, 1 evőkanálnyit használjunk belőle, és adjunk hozzá 1 evőkanál fűszerpaprikát is.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + PALACSINTASÜTÉS
KALÓRIA 631 KCAL/ADAG

Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2016/10. számában jelent meg.