Hozzávalók 12-14 szelethez:
A piskótához: 5 tojás | 10 dkg cukor | 1 teáskanál mézeskalácsfűszer | fél csomag sütőpor | 14 dkg liszt
A krémhez: 50 dkg mascarpone | 5 dkg porcukor | 2,5 dkg méz | 2 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
A habcsókhoz: 2 tojásfehérje | 6 dkg kristálycukor | 6 dkg porcukor
A mézeskalácshoz (kb. negyedét használjuk): 30 dkg liszt + a nyújtáshoz 1 kávéskanál szódabikarbóna | 5 dkg porcukor | 2 tojás | 1 kávéskanál mézeskalácsfűszer | 15 dkg vaj/margarin | 10 dkg méz
A díszítő cukormázhoz: 1 tojásfehérje | 20 dkg porcukor | 2-3 csepp citromlé
- A habcsókhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd hozzáforgatjuk a porcukrot. Sütőpapírral fedett lemezre teáskanálnyi adagokat teszünk belőle, a kanállal kissé elkenjük, hogy a képen látható mintákat kapjuk. A habcsókot 90 ºC-ra előmelegített sütőben 1 óra alatt kiszárítjuk. (Természetesen nyomhatunk belőle kis csúcsokat is.)
- A mézeskalácshoz a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a mézeskalácsfűszert összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal/ margarinnal, majd a mézzel és a tojással sima tésztává gyúrjuk. Letakarva, szobahőmérsékleten 15-20 percet pihentetjük.
- A mézeskalácstésztát lisztezett munkalapon fél cm vastagra nyújtjuk. Mézi és csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk, sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük a darabokat. 170 ºC-ra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt készre sütjük, kihűtjük. A kihűlt mézeskalácsokat díszítő cukormázzal vagy dekortollal rajzoljuk meg.
- A díszítő cukormázhoz a szobahőmérsékletű tojásfehérjét elektromos habverővel verjük addig, amíg majdnem teljesen kemény habot kapunk (kb. 2-3 perc). Ekkor adjuk hozzá a porcukor felét, ezzel is verjük 3 percig, majd öntsük bele a másik felét, további 5 percig verjük. Végül csepegtessük bele a citromlevet, és még egyszer keverjük át. Sűrű, kenhető, masszát kapunk, amit töltsünk papírtölcsérbe vagy tiszta uzsonnás zacskóba.
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a mézeskalácsfűszerrel és sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát egy kb. 30×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, 170 ºC-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. (Ne süssük túl, mert akkor feltekeréskor könnyebben eltörik.) 1-2 perc hűtés után, de még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
- A krém hozzávalóit robotgéppel kihabosítjuk. A kihűlt piskótát kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Megkenjük a krém háromnegyedével, és szorosan feltekerjük. A maradék krémet a külsejére kenjük, majd hűtőbe tesszük tálalásig. A mézeskaláccsal és a habcsókkal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 90 PERC + PIHENTETÉS, HŰTÉS
SÜTÉS 60 + 6-7 + 8-10 PERC
KALÓRIA 313 KCAL/SZELET
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes