A frissen kisült kenyérre vagy kiflire nagyon finom a vaj, de millióféle kencét készíthetünk még, amivel tökéletessé tehetünk egy reggelit vagy uzsonnát. Használjuk ki az őszi piac kincseit, sütőtökből például igazi ínyencséget alkothatunk! Vrábel Kriszta receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg sütőtök (pucolt mennyiség) | 3 dkg vaj | 1 kis csokor friss zsálya (vagy 2 evőkanál szárított zsálya) | 1 gerezd fokhagyma | 1 dl natúr, görög joghurt | só, frissen őrölt bors

  1. Az apróra kockázott sütőtököt pirítsuk puhára egy teflonserpenyőben a vajon a zsályalevelekkel és a zúzott fokhagymával együtt. Itt-ott süssük egészen ropogósra, ettől finom édeskés lesz a krém.
  2. Ha megpuhult a tök, adjuk hozzá a joghurtot, majd villával pürésítsük össze a krémet. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük.

Tipp: Sűrű és krémes görög joghurtot házilag is készíthetünk. Egy tiszta konyharuhával kibélelt szűrőbe tesszük a sima joghurtot, és hagyjuk egy éjszakán át lecsöpögni.

ELKÉSZÍTÉS 15 PERC
KALÓRIA 153 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2017/11. lapszámában jelent meg.