Hozzávalók egy 10-12 szeletes tortához:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 15 dkg liszt
A túrókrémhez: 25 dkg túró | 12,5 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom | 5 dl hideg habtejszín | 2 dkg zselatin | 1 darab gránátalma magjai
A díszítéshez: 6 dl hideg habtejszín | 2 csomag habfixáló | 3 dkg porcukor | fél gránátalma magjai
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszából sütőpapírral bélelt tepsikbe két darab, kb. 18 cm átmérőjű, illetve egy darab 16 cm átmérőjű lapot kenünk. 170 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük laponként 8-10 perc alatt. Kihűtjük.
- A túrókrémhez összekeverjük a túrót, a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
- Egy kb. 20 cm átmérőjű, 2 liter űrtartalmú, félgömb alakú tálat kibélelünk fóliával, és összetöltjük a tortalapokat a tálban úgy, hogy a kisebb lappal kezdünk, és a lapok közé gránátalmamagokat szórunk. Legalább 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- Tálalás előtt a tortát kiborítjuk a tálból. A díszítéshez habbá verjük a tejszínt, majd belekeverjük a porcukorral elegyített habfixálót. A külsejét átkenjük a tejszínhabbal, végül sima és csillagcsöves nyomózsákból megdíszítjük a kép alapján. A pöttyökre gránátalmamagokat teszünk.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 3×8-10 PERC
KALÓRIA 5902 KCAL/EGÉSZ TORTA
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes