Kelt tésztás finomság az ünnepi asztalra: zserbókalács (diós, baracklekváros, csokoládés)

Szinte minden nemzetnek megvan a maga jellegzetes karácsonyi kalácsa: az olaszoknál nincs ünnep panettone nélkül, míg a franciáknál mindig kerül az asztalra a királyok koronáját idéző gyümölcsös koszorúból. Nagy Tünde a magyar fonott kalácsot "zserbós" töltelékkel dobta fel, próbáljátok ki ti is! Recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2021/2. számából.

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 8 dkg cukor | csipet só | 1 csomag (7g) Dr. Oetker Instant élesztő | 3 dl langyos tej | 6 dkg vaj/margarin
A töltelékhez: 12 dkg darált dió | 20 dkg baracklekvár | 8 dkg aszalt barack, darabolva | 8 dkg étcsokoládé, aprítva
A tetejére: 1 tojássárgája | 2-3 evőkanál tej | 3 evőkanál szeletelt mandula

  1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, elkeverjük, rászórjuk a Dr. Oetker Instant élesztőt, majd a langyos tej hozzáadásával dagasztani kezdjük. (Aki szeretné, a langyos tejben felfuttathatja az élesztőt.) Pár perc múlva, mikor már összeállt a tészta, beledolgozzuk a puha vajat/margarint is, azzal is dagasztjuk néhány percig. Lefedve a duplájára kelesztjük.
  2. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, lisztezett felületen kb. 40×20-25 cm-es, ovális formára nyújtjuk mindegyiket. Minden darabot megkenünk a töltelék harmadával, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Összefonjuk a rudakat, a két végét összecsípjük.
  3. A tetejére a tojássárgáját kikeverjük a tejjel, majd megkenjük vele a kalácsot. A szeletelt mandulával megszórjuk, sütőpapírral bélelt sütőtepsire tesszük, majd 45-50 perc alatt 180 ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 45-50 PERC
KALÓRIA 4601 KCAL/EGÉSZ KALÁCS

Recept és fotó: Nagy Tünde

A receptet a Dr. Oetker támogatta.

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2021/2. lapszámában jelent meg.
A magazint november 16-tól keressétek az újságárusoknál!