Hozzávalók 25-30 darabhoz:
A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor | 5 dkg darált török mogyoró | 20 dkg vaj/margarin | 2,5 dkg mogyoróvaj | 1 tojássárgája
A díszítéshez: 25 dkg porcukor | fél dl citromlé | piros és narancssárga ételfesték | 5 dkg étcsokoládé
- A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, a darált mogyoróval, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal és a mogyoróvajjal, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
- A tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és hóember alakú (vagy más karácsonyi mintájú) kiszúróval kiszaggatjuk.
- A kekszeket sütőpapírral fedett sütőlemezre rakjuk, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A díszítéshez a porcukrot kézi habverővel simára keverjük a citrom levével, kb. 3 evőkanálnyit félreteszünk. A félretett részből 1 evőkanálnyit narancssárgára, a maradékot pirosra színezzük. Az étcsokoládét gőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk.
- A fehér mázzal bevonjuk a kekszeket, majd a színes mázakat sütőpapírból hajtogatott tölcsérbe töltjük, és a képen látható módon orrot, sálat rajzolunk a hóembernek. A szeme, illetve a gombok csokoládéból készülnek.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 162 KCAL/DARAB
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes