Hozzávalók 4 személyre:
1 kg birsalma | 3 rúd fahéj | 4-5 darab szegfűszeg | 1 darab csillagánizs | 1 (kezeletlen) narancs | 3 evőkanál méz | 1 dl főzőtejszín
A grillázshoz: 7 dkg kristálycukor | 1 teáskanál őrölt fahéj | csipet só | 10 dkg dióbél | mentalevél a tálaláshoz
- A fogyasztást megelőző nap készítsük el a levest! A megmosott birsalmákat kockázzuk fel (hámozni nem kell), tegyük fazékba. Öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, adjuk hozzá a fűszereket és a héjastól felkarikázott narancsot. Főzzük puhára, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni. A mézet keverjük el a langyosra hűlt lében. Hagyjuk teljesen kihűlni a lében a birsalmát.
- Másnap vegyük ki a fűszereket és a narancsot, és tegyünk félre a tálaláshoz kevés birsalmakockát is. A maradékot turmixoljuk simára, gazdagítsuk a tejszínnel. Tegyük vissza a krémlevesbe a birskockákat, és forraljuk össze tálalás előtt.
- A grillázshoz a cukorból készítsünk világos aljú lábosban közepesen sötét karamellt, keverjük el benne a fahéjat, a sót, majd a diót. Sütőpapíron vékonyan terítsük szét, hagyjuk kihűlni. Amint megszilárdult a karamell, késsel vágjuk durvára. Tálaljuk a levest a diógrillázzsal és mentalevelekkel. Hidegen és langyosan is kínálhatjuk.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 533 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/12. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.