Nyáridéző egytálétel ebédre: paella kagylóval és csirkével

Bereznay Tamás receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Minden népnek megvannak a maga rizses egytálételei, amelyek általában sokféleképpen variálhatók a rendelkezésre álló alapanyagoktól függően. Ilyen például Spanyolország egyik fő nemzeti étele, a paella. Jó étvágyat kívánunk hozzá! 

Hozzávalók 4 személyre:

3 darab paradicsom | olívaolaj | 30 dkg csirkemellfilé | 2 gerezd fokhagyma | 1 darab piros kaliforniai paprika | 40 dkg gömbölyű szemű rizs | 1 g sáfrány | só | 40 dkg kagylóhús | 20 dkg zöldborsó | 1 csokor petrezselyem | 1 darab citrom
Az alapléhez: 25 dkg tengeri halcsont | 1 szál sárgarépa | 1 szál fehérrépa | 1 csokor petrezselyem | 2 szál angolzeller

  1. Halalaplét készítünk: a halcsontot, a hámozott, feldarabolt répákat, a petrezselymet és a feldarabolt angolzellert 35-40 percig főzünk 1,5 liter vízben, megsózzuk. 20 percig pihentetjük, majd leszűrjük.
  2. A paradicsomot meghámozzuk, kockára vágjuk. Az olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott csirkemellet, majd a finomra vágott fokhagymát és paprikát, valamint a felkockázott paradicsomot is rádobjuk. Hozzáadjuk a (nyers) rizst, a sáfrányt, kevés sót, majd felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével.
  3. Nagy lángon főzzük 10 percig, majd hozzáadjuk kagylóhúst, a zöldborsót, és kis lángon készre főzzük. Megszórjuk vágott petrezselyemmel, 15 percig pihentetjük. Citrommal kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + ALAPLÉ FŐZÉSE
KALÓRIA 674 KCAL/ADAG

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/01. lapszámában jelent meg.