A töltött káposzta olyan, mint a foci és a gasztronómia, mindenki ért hozzá. Persze alapanyagok és elkészítési módok tekintetében ahány ház, annyi szokás, de Krisztina most olyan variációt mutat, amelyet akkor is érdemes kipróbálni, ha régóta megvan a tökéletesen bevált recept. Kísérletezésre fel, jó étvágyat kívánunk hozzá!
Hozzávalók 4 személyre:
3 gerezd fokhagyma | 3 cm-es friss, hámozott gyömbérdarab | 4 szál újhagyma | olívaolaj| 20 dkg shiitake gomba | 20 dkg sárgarépa | 5 dkg rizs | só | 80 dkg darált sertéshús | 3-4 evőkanál szójaszósz | 1 kg kínai kelkáposzta | lime, csiliszósz a tálaláshoz
- A fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, apróra kockázzuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymával és a gyömbérrel együtt, kevés olajon, alacsony hőfokon pároljuk 2-3 percig.
- Megmossuk a gombát, kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymás gyömbérhez adjuk, és 5 percig pirítjuk.
- A sárgarépát meghámozzuk, 5 cm-es darabokra, majd vékony csíkokra vágjuk (2×2 mm).
- A rizst enyhén sós, forrásban lévő bő vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
- A darált húst összekeverjük a répával, a szójaszósszal, a főtt rizzsel, illetve a gombás résszel.
- A kelkáposzta leveleit leszedjük, mindegyiknél a torzsarészhez teszünk 1 nagy evőkanál tölteléket. Feltekerjük, átszúrjuk egy fogpiszkálóval, hogy ne tekeredjen ki, és egy tepsibe tesszük. A többi levelet is elkészítjük, szorosan egymás mellé rakjuk.
- Meglocsoljuk 2-3 evőkanál olajjal, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 30 perc alatt. Amikor elkészült az étel, megkenegetjük szójaszósszal, pár csepp lime-lével és csiliszósszal.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
SÜTÉS 30 PERC
KALÓRIA 713 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/01. lapszámában jelent meg.