Nagy Tünde ínycsiklandó receptjét ráérős téli napokra ajánljuk, de persze azért nyári reggeleken is szívesen falatoznánk belőle.
Hozzávalók 16 darabhoz:
A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz 8 dkg cukor | 2 csipet só | 15 dkg túró | 2,5 dkg friss élesztő | 3 dl langyos tej | 6 dkg vaj/margarin
A tetejére: 2 evőkanál tej | 1 tojássárgája | 5-6 evőkanál jégcukor
- A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a túrót, összekeverjük, majd rámorzsoljuk az élesztőt. A langyos tejjel kidagasztjuk a tésztát, a végén apránként beledolgozzuk a puha vajat/margarint is. (Aki szeretné, a langyos tejben felfuttathatja a morzsolt élesztőt.) Lefedve a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 16 egyforma részre osztjuk. Kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, majd pereceket formázunk belőlük.
- A megformázott pereceket sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk egymástól kellő távolságra, és megkenjük a tejes tojássárgájával, megszórjuk a jégcukorral. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánunk!
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 206 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Nagy Tünde
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/01. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.