A klasszikus piskótatészta az egyik leggyakrabban készített süteményalap, de a tojáson-cukron-liszten kívül általában semmit nem teszünk bele. Érdemes kipróbálni hozzá a különféle ízesítőket, mint a kakaópor, a különféle darált magvak vagy éppen a fahéj.
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
A piskótához: 3 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor + a díszítéshez 6 dkg liszt | 3 dkg vaj/margarin | 3 tojás | 9 dkg méz
A töltelékhez: 3,5 dl habtejszín | 35 dkg étcsokoládé | 4 tojássárgája | 4 dkg méz
- A piskótához a kakaót összeszitáljuk a liszttel. A vajat megolvasztjuk, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Az egész tojásokat robotgéppel habosra verjük a mézzel (5-8 perc). Keverőlapáttal óvatosan beledolgozzuk a lisztes keveréket, majd hozzácsorgatjuk a vajat/margarint.
- Egy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 20 percig (tűpróbával ellenőrizzük). Sütés után a formában hagyjuk kihűlni.
- A töltelékhez a tejszínt felmelegítjük, és kevergetve felolvasztjuk benne a darabokra tört csokoládét. A tojássárgájákat vízfürdő felett habosra verjük a mézzel. A csokoládés masszát hozzákeverjük, majd levesszük a vízgőzről, és kihűlésig verjük. 10 percre a hűtőszekrénybe rakjuk, majd habzsákba töltjük.
- A kihűlt piskótát vízszintesen kettévágjuk, és az alsó lapra kúpokat nyomunk a csokoládékrém feléből. Rátesszük a másik lapot, hasonlóképpen feldíszítjük a krém másik felével. Tálalás előtt 30 percre a hűtőszekrénybe rakjuk, majd kakaóporral díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 4489 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Sebestyén-Kocsis Regina
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/02. lapszámában jelent meg.