Hernyák Tomi receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

A hideg hónapokban nem olyan egyszerű feltölteni szervezetünk vitaminraktárát, mint nyáron, ezért érdemes minél többet fogyasztani a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből, hogy megőrizzük egészségünket. Hernyák Tomi megmutatja, miként készíthetünk laktató, finom ebédet vagy vacsorát ezek felhasználásával.

Hozzávalók 4 személyre:

2 darab bőrös kacsamell | só, fehér bors | 20 dkg lencse | 2 darab babérlevél | 50 dkg kifliburgonya | 2-3 evőkanál olívaolaj | 1 evőkanál mustár | 1 evőkanál citromlé | 10 dkg vegyes zöld saláta | 1 fej lila hagyma | 2 levél lila káposzta

  1. A kacsamellet beirdaljuk a bőrös oldalán, majd alaposan bedörzsöljük sóval. Egy felforrósított teflonserpenyőbe tesszük a bőrös oldallal lefelé, és kb. 8 percig sütjük közepes lángon. Mikor rozsdabarnára sült a bőre, megfordítjuk, majd további 2 percig sütjük a húsos oldalt. A serpenyőt konyharuhával letakarjuk, tálalásig pihentetjük.
  2. A lencsét sós, babérleveles vízben feltesszük főni az alaposan megmosott kifliburgonyával együtt. A burgonya előbb elkészül, mikor megpuhul, szűrőkanállal kivesszük, és félbe- vagy negyedekbe vágjuk. A lencsét is készre főzzük, leszűrjük, kihűtjük.
  3. Nagy salátástálban elkeverjük az olajat, a mustárt és a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a salátát, a vékony szeletekre vágott lila hagymát és káposztát. Óvatosan belekeverjük a lencsét és a burgonyát, majd a tányérokra halmozzuk.
  4. A kacsamelleket a pihentetés után hosszában kettévágjuk, a két szélét szögletesre formázzuk. A salátával tálaljuk, megszórjuk durva szemű sóval.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC
KALÓRIA 304 KCAL/ADAG

Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes
Teríték: Apacuka Ceramics

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/02. lapszámában jelent meg.