Hozzávalók 14-16 darabhoz:
A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz csipet só | 8 dkg vaj/margarin | 3 dl tej | 5 dkg cukor | 1 rúd vanília kikapart magjai (helyettesíthető 2 csomag vaníliás cukorral vagy fél teáskanál vaníliaőrleménnyel) | 3 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | fél dl rum | olaj a sütéshez
A tálaláshoz: porcukor | 25 dkg baracklekvár
- A tésztához a lisztet, sót és a puha vajat/margarint keverőtálba tesszük. A tejet meglangyosítjuk a cukorral és a kikapart vaníliamagokkal, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd a tojássárgájával együtt a lisztes részhez adjuk. A rumot is beleöntjük, sima, lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva 20 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát néhány mozdulattal átgyúrjuk, lisztezett munkalapon 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk. 7-8 cm-es, szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A fánkokat konyharuhával letakarva 15-20 percig kelesztjük.
- Olajat hevítünk, a megkelt fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne. Még forrón meghintjük porcukorral, baracklekvárral kínáljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 238 KCAL/DARAB
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/02. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.