Urbán Gábor látványos receptje a Nők Lapja Konyha Desszert 2022/01. számából.

Ha a lehető legegyszerűbb, mégis legszebb dekorációra vágysz, használj gyümölcsöket a kész sütemények díszítéséhez. Legyen szó pohárkrémről, kevert süteményről, fánkról vagy éppen tortáról, garantáltan gyönyörűek lesznek tőle!

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 15 dkg liszt
A krémhez: 4 dl tej | 10 dkg cukor | 1 darab vaníliarúd kikapart magjai | 1 csomag vaníliás pudingpor | 20 dkg vaj/margarin | 1 darab narancs, hámozva, felszeletelve | 10 dkg eper, felszeletelve | 25-30 dkg friss vegyes gyümölcs (pl. eper, narancs, szőlő, őszibarack, kivi, áfonya, ribizli, szeder), szükség szerint feldarabolva
A zseléhez: fél dl frissen facsart, leszűrt citromlé | 5 dkg cukor | 6 dkg zselatin

  1. A zseléhez 1 liter vizet, a citromlevet és a cukrot felforraljuk, hozzákeverjük a 3 dl hideg vízben megduzzasztott zselatint. Kihűtjük, dermedésig hűtőbe tesszük. (Így teszteljük, megköt-e, utána mikróban vagy gőz felett folyósra melegíthető.)
  2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, és beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  3. A masszát kb. 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk.
  4. A krémhez 3 dl tejet, a vaníliamagokat és a cukrot lábosba tesszük, felforraljuk, majd besűrítjük az 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, alaposan átkeverjük, majd habosra dolgozzuk a puha vajjal/margarinnal.
  5. A tortalapokat a krémmel összetöltjük úgy, hogy az egyik lapra hámozott narancsszeleteket, a másik lapra eperszeleteket teszünk. A krémből vékony réteg a tetejére és az oldalára is jusson. Az oldalát kirakjuk a szükség szerint feldarabolt vegyes gyümölccsel. Legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
  6. Dermedés után 22 cm-es, frissen tartó fóliával bélelt csatos formába tesszük a tortát. A megdermedt zselét folyékonyra melegítjük, és óvatosan a torta köré öntjük. Dermedésig hűtőszekrénybe tesszük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 4179 KCAL/EGÉSZ TORTA

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2022/01. lapszámában jelent meg.
A magazint március 18-tól keressétek az újságárusoknál!