Egy sima piskótatekerccsel is könnyű lenyűgözni a vendégeidet, ha a megszokottól kicsit eltérően készíted el, például mintákat varázsolsz bele. Nem olyan nehéz, mint elsőre gondolod, íme a bizonyíték!
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A piskótához: 2,5 dkg vaj/margarin | 2,5 dkg cukor | 1 tojásfehérje | 2 dkg liszt
A kakaós piskótához: 3 tojás | 6 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 2,5 sötét, cukrozatlan kakaópor | 5 dkg liszt
A krémhez: 25 dkg mascarpone | 5 dkg cukor | 2 dl hideg habtejszín | 4 darab banán
- A piskótához a puha vajat/margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a lisztet.
- A masszát cső nélküli habzsákba töltjük, kis lyukat vágunk rá, és „zsiráfmintában” (szabálytalan, néhol egymással összeérő foltokban) sütőpapírral fedett, 20×30 cm-es sütőlemezre nyomjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, amíg elkészítjük a kakaós piskótát.
- A kakaós piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.
- A barna masszát óvatosan a hűtőből elővett fehér piskótamintára kenjük, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki, mert feltekeréskor eltörhet.
- Pár perc hűlés után, de még melegen feltekerjük, így hagyjuk kihűlni. A töltéskor a kihűlt piskótát letekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- A krémhez a mascarponét a cukorral habosra keverjük, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt és 2 darab, villával áttört banánt. A krémet a piskótalapra kenjük, a hosszabbik széléhez 1-2 darab egész banánt helyezünk (mérettől függ, mennyi egész banán kell bele, 1,5 biztosan szükséges, hogy végigérjen), majd szorosan feltekerjük. Tálalásig hűtőbe tesszük dermedni.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 230 KCAL/SZELET
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes