Ha valami igazán különlegessel szeretnél előrukkolni egy családi eseményen, esetleg meglepnéd egy barátodat születésnapja alkalmából, kísérletezz egy ombre tortával!
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 15 dkg liszt
A krémhez: 20 dkg kristálycukor | 2 dl habtejszín | 2,5 dl tej | 1 csomag vaníliás pudingpor | 30 dkg vaj/margarin | 1,5 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé | 1-2 evőkanál étolaj
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát kb. 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és készre sütjük 160 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kihűlt, vízszintesen 4 lapba vágjuk.
- A krémhez egy mélyebb, világos aljú lábosban 15 dkg cukrot sötétbarnára karamellizálunk, hozzáöntünk 2 dl forróra melegített tejszínt, majd 1,5 dl forróra melegített tejet, ismét felforraljuk, simára keverjük. Beleszórunk még 5 dkg cukrot, és besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, kihabosítjuk a puha vajjal/margarinnal.
- A krémet három részre osztjuk, az egyik részéhez hozzákeverünk 1 evőkanál kakaóport, a másik részhez fél evőkanál kakaóport, a harmadik világos marad. Mindhárom krémből félreteszünk 2-2 evőkanálnyit.
- Alulról felfelé haladva összetöltjük a tortalapokat a kakaós karamellkrémmel, majd a világosabb kakaós karamellkrémmel, végül a sima karamellkrémmel. A félretett krémekkel alulról felfelé, a sötétebbtől haladva a világosabb felé átkenjük a torta oldalát, a tetejére világos krém kerül. Hűtőbe tesszük dermedni néhány órára.
- A díszítéshez bevonjuk a tetejét vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéval úgy, hogy lecsorogjon az oldalán. A félretett krémeket külön-külön csillagcsöves habzsákba töltjük, ezzel díszítjük a tortát a képen látható módon.
ELKÉSZÍTÉS 90 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 6133 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes